početak u egiptu

Blinken započeo turneju po Bliskom istoku; susreo se sa Sisijem

30.01.2023 u 12:01

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem o deeskalaciji napetosti između Izraelaca i Palestinaca, u sklopu trodnevnog posjeta Bliskom istoku

Blinken je rekao da želi ojačati "strateško partnerstvo" Sjedinjenih Država s Egiptom, koji dobiva veliku američku vojnu pomoć zahvaljujući kojoj posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Blinken se sastao i s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem, a kasnije tijekom dana putuje u Jeruzalem gdje će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom čija nova desničarska vlada izaziva veliku zabrinutost u zemlji i svijetu.

Blinken će potom otputovati u Ramalah na sastanak s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom.

Na sastanku sa Sisijem bilo je riječi o regionalnim pitanjima uključujući pokušaje da se ponovno pokrene političku tranziciju u Sudanu i riješi blokadu između suparničkih frakcija u Libiji, po priopćenju State Departmenta.

Blinken se po dolasku u Kairo u nedjelju sastao s četvero aktivista s kojima je razgovarao o ljudskim pravima u Egiptu, rekao je Hosan Bahgat, sudionik sastanka.

Pod Sisijem, koji je kao zapovjednik vojske 2013. predvodio svrgavanje prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, provodi se gušenje političkog otpora koje je pomelo i liberalne kritičare i islamiste.

Aktivisti kažu da su privedeni deseci tisuća ljudi.

Administracija predsjednika Joea Bidena uskratila je zbog toga dio vojne pomoći Egiptu.

Egipat je zadnjih mjeseci pustio na slobodu nekoliko istaknutih političkih zatvorenika zbog međunarodnih kritika, no mnogi drugi su i dalje iza rešetaka.

Sisi tvrdi da su mjere sigurnosti zadnjih deset godina bile potrebne da bi se zemlju stabiliziralo i da vlasti štite prava osiguravajući građanima osnovne potrebe kao što su radna mjesta i stanovi.