VIŠE OD 420 MRTVIH

Blinken objavio trodnevno primirje u Sudanu

25.04.2023 u 06:29

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je u ponedjeljak da su vojska i pripadnici paravojnih skupina sukobljeni u Sudanu prihvatili trodnevno primirje, nakon desetodnevnih krvavih borbi

'Nakon intenzivnih pregovora u proteklih 48 sati, sudanska vojska i Snage za brzu potporu (FSR) pristale su na primirje u cijeloj zemlji, počevši od ponoći 24. travnja (ponedjeljak 24.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) a treba trajati 72 sata', navodi Blinken u priopćenju.

FSR potvrđuje i u priopćenju najavljuje 'primirje radi otvaranja humanitarnih koridora i lakšeg kretanja civila'. Vojska se još nije oglasila o tom pitanju.

Khaled Omar Youssef, glasnogovornik Snaga za slobodu i za promjenu (FLC, povijesni građanski blok u Sudanu) rekao je za AFP da je zadovoljan 'američkim posredovanjem za uspostavu humanitarnog primirja'.

'Ono će dovesti do dijaloga o oblicima konačnog primirja', dodaje dok američki državni tajnik ističe da surađuje sa saveznicima i s partnerima Sjedinjenih Država u vezi s osnivanjem 'povjerenstva' za pregovore o trajnom prekidu neprijateljstava u Sudanu. Ovaj put, 'u ovom vremenu SAD očekuje da vojska i FSR u cijelosti i odmah poštuju primirje', upozorio je Blinken.

Eksplozije, zračni napadi i pucnjava ne prestaju u Kartumu od 15. travnja, nagnavši tisuće stanovnika na odlazak iz glavnog grada u kojemu vlada kaos. Oni koji ne mogu otići pokušavaju preživjeti bez struje i vode, trepeći nestašicu hrane i prekide internetske i telefonske veze.

U sukobima je više od 420 poginulih i 3.700 ranjenih, pokazuju podatci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).