dvodnevni posjet

Blinken: Dobili smo garanciju od Kine da nije i neće davati smrtonosnu pomoć Rusiji

19.06.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je, tijekom svog dvodnevnog posjeta Pekingu, rekao kako je Kina ponovila svoje obećanje da neće slati naoružanje Rusiji za rat protiv Ukrajine

„Mi smo, kao i druge zemlje, dobili garancije od Kine da nije i neće davati smrtonosnu pomoć Rusiji za korištenje u Ukrajini“, rekao je šef američke diplomacije novinarima nakon dva dana razgovora u kineskoj prijestolnici.

„Nismo vidjeli dokaze koji govore suprotno. No ono što nas i dalje brine je mogućnost da kineske tvrtke Rusiji isporučuju tehnologiju koju može koristiti za nastavak agresije na Ukrajinu“, dodao je, pozvavši kinesku vladu da bude „oprezna“ po tom pitanju.

Blinken je rekao da su kineska obećanja dana i „proteklih tjedana“, a ne samo tijekom njegovog posjeta.

Washington je ranije izražavao zabrinutost oko mogućnosti da Kina Rusiji šalje naoružanje.

Tvrdeći da je neutralna u sukobu, Kina poziva na poštivanje suvereniteta država, uključujući Ukrajine, no nikad nije javno osudila rusku vojnu agresiju na tu zemlju.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je pak „napredak“ i pronalaženje „zajedničkog jezika“ Pekinga i Washingtona, uslijed tenzija između dviju država.

„Dvije strane postigle su napredak i pronašle zajednički jezik u nekoliko specifičnih točaka“, rekao je Xi, ne navevši o kojim se točkama radi, u obraćanju emitiranom na kineskoj državnoj televiziji.

„Nadam se da će Blinken ovim posjetom donijeti pozitivan rezultat za stabilizaciju odnosa između Kine i SAD-a“, naglasio je Xi.

I sam Blinken je potvrdio da dvije sile žele „stabilizirati“ odnose, no i priznao da postoje mnoge nesuglasice.

"Nemamo iluzija o izazovima upravljanja ovim odnosom. Postoje mnoga pitanja oko kojih se duboko - čak žestoko - ne slažemo", rekao je američki državni tajnik.

Susret Xija i Blinkena dogodio se drugog, posljednjeg posjeta državnog tajnika Kini, prvog nakon pet godina.

Osim po pitanju Tajvana, Peking i Washington spore se po nizu drugih pitanja, zbog čega bilateralni odnosi ostaju napeti.

Među njima se izdvajaju tehnološki ratovi, američke sankcije kineskih digitalnih giganata, trgovinska pitanja, tretman prema muslimanskoj zajednici Ujgura i kineska svojatanja Južnog kineskog mora.