UNATOČ PRITISCIMA

Bleiburška misa u Sarajevu ipak će se održati, ali s 20 vjernika i uz stroge mjere osiguranja

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 16:24
  • Objavljeno 14.05.2020 u 16:09
Kardinal Vinko Puljić služio je Uskrsnu misu u praznoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu

Kardinal Vinko Puljić služio je Uskrsnu misu u praznoj Katedrali Srca Isusova u Sarajevu

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Misa za žrtve bleiburške tragedije bit će održana u katedrali Srca Isusova u Sarajevu 16. svibnja, kako je i planirana, no uz restrikcije koje nameće sigurnosna i epidemiološka situacija, potvrdila je u četvrtak Vrhbosanska nadbiskupija.

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA), u katedrali će uz kardinala Vinka Puljića, koji će misu predslaviti, te uz svećenike koji će koncelebrirati, biti samo dvadeset vjernika kojima je za to Crkva dala suglasnost, a njihova su imena, kako je istaknuto, proslijeđena sigurnosnim službama.

"Sve ostale potičemo da toga dana sudjeluju na redovitoj svetoj misi u svojim župama te upute svoje molitve za žrtve bleiburške tragedije i sve nevine žrtve bilo kojega naroda", stoji u priopćenju.

Misu će izravno prenositi Hrvatska televizija (HTV) te Radio-televizija Herceg-Bosne.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije u četvrtak je potvrdilo kako će zbog najavljene mise u subotu biti pojačane mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH, uključujući ograničenja kretanja u okolici katedrale.

Prilaz katedrali vozilima, ali i pješacima, bit će onemogućen od 9 sati ujutro do završetka misnog slavlja.

Nekolicina nevladinih organizacija, ali i političkih stranaka iz BiH pozvala je građane Sarajeva na prosvjedna okupljanja u vrijeme služenja mise, koju vide kao politički događaj čiji je cilj rehabilitiranje ustaškog režima i NDH.

Savez udruženja boraca antifašističkog rata (SABNOR) pozvao je svoje simpatizere da se u subotu okupe na prosvjedu ispred sjedišta Vijeća ministara i parlamenta BiH, gdje je u Drugom svjetskom ratu bio drvored na kojemu su ustaše vješale građane Sarajeva.

Mediji u BiH u četvrtak su prenijeli dijelove pisma kojega je kardinal Puljić uputio na adresu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u kojemu je ocijenio da je zbog negativnih reakcija na najavu služenja mise za bleiburške žrtve ugrožen njegov, kao i život drugih katolika, o čemu je izvijestio i Vatikan.

  • +16
  • +13

Sarajevo: Kardinal Vinko Puljić služio je Uskrsnu misu u praznoj crkvi

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

"Žao mi je što se s mrtvima manipulira u političke svrhe, jer slaviti misu za pokojne je naša dužnost i obveza. Kako nije moguće stvar smirivati jer mi u Crkvi nemamo takve medije koji jednakopravno vrednuju argumente, istinski se ograđujemo od nastale klime. O tome sam upoznao Svetu Stolicu", napisao je kardinal Puljić odgovarajući na uput kojega je dobio iz ministarstva.

Onima koji kritiziraju najavljenu misu u četvrtak se pridružio i bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling.

U kolumni za Deutsche Welle (DW) konzervativni je njemački političar iznio niz oštrih zamjerki onima koji su misu planirali, ali i Hrvatskoj, odnosno vladajućem HDZ-u, kojega je optužio za "skretanje udesno" i zbog čega, kako smatra Schwarz-Schilling, moraju reagirati tijela Europske unije, ali i Europske pučke stranke (EPP).

"Treba li se u jednom multietničkom gradu, koji je tako neizrecivo propatio zbog nacionalizma u posljednjem ratu prije 25 godina, uopće održati jedna manifestacija za naciste? Čak je i tročlano predsjedništvo u BiH iznimno jedinstvenog mišljenja: sva tri člana preporučila su kardinalu da promisli o svojoj odluci", istaknuo je njemački političar koji dobro poznaje stanje u BiH gdje je 2006. i 2007. godine obnašao dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Schwarz-Schilling strahuje kako će prijepori zbog održavanja mise samo potaknuti dodatne podjele u ionako duboko podijeljenom bosanskohercegovačkom društvu. Njegova je ocjena kako su se svibanjska komemiranja Bleiburga ionako pretvorila u "jedan od najvećih skupova fašista Europe", gdje brojni, među kojima su i visoki hrvatski dužnosnici, "hodočaste ustaškim vojnicima i neonacistima".

Ocijenio je kako bi EU trebala reagirati u situaciji kada vladajući HDZ sve više skreće udesno, kao i njena sestrinska stranka u BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!