OBLJETNICA BLEIBURGA

Plenković započeo sjednicu vlade povijesnom lekcijom o antifašizmu, komunističkim zločinima i Stepincu

14.05.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Iako je jasno da Vlada Zakon o obnovi Zagreba neće predložiti prije raspuštanja Sabora, na današnjoj sjednici ipak je donijela neke odluke koje bi trebale pomoći najviše stradalima u potresu. Na samoj sjednici uvodno se uobičajeno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na obljetnicu Bleiburške tragedije.

'Prošli tjedan obilježili smo 75. obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizomom. U srednjoj Europi kraj rata donio je poraz fašizma, ali nije donio demokraciju. Donio je novi totalitarizam. Takva sudbina je snašla i Hrvatsku koja je pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije. Svibanj 1945. je sinonim za strašne poratne zločine. Tada su deseci tisuća ljudi – razoružanih vojnika poraženih snaga ali i velik broj nedužnih civila koji su bježali od uspostave komunističkog režima – od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta odnosno kolona smrti, pobijeni bez suda i zakapani bez groba Sve se to događalo nakon službenog završtetka rata. Taj zločin izazvao je nemir i strah kod velikog dijela hrvatskog naroda. Montirani proces protiv Stepinca dodatno je kompromitirao tadašnju vlast. To je razlog zbog čega je odnos prema tom dijelu povijesti izrazito bolan. Iako je jasno da je Hrvatska zbog antifažizma izašla kao pobjednica. Za suvremenu Hrvatsku to je danas moralna obveza. Samo trzevenim pogledom na traume iz prošlosti i pjetetom prema svakoj žrtvi moći ćemo izgraditi tolerantno društvo', rekao je Plenković.

Na sjednici se još jednom zahvalio i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću, ali i spomenuo procjene EBRD-a o gospodarskom padu u Hrvatskoj.

Plenković je kazao da su prema podacima ministra Aladrovića počele isplate naknada za travanj. 'Očekujemo da će za travanj ova mjera obuhvatiti oko 600.000 radnika. Još jednom pokazujemo koliko je vlada izašla u susret privatnom sektoru', rekao je premijer.

Ministar Vili Beroš iznio je uobičajeno izvješće o stanju s koronavirusom, kazavši kako je Hrvatska postala sinonim za kvalitetno upravljanje krizama. 'Ostanimo stoga i dalje odgovorni', kazao je.

Govoreći o brojkama Beroš je kazao da se postotak pozitivnih u odnosu na testirane opet smanjio i sada iznosi 4,54 posto. Jednako tako omjer zaraženih po spolu iznosi 54 posto žene, a 46 posto muškarci. Beroš je dodao da se zbog popuštanja mjera zasad nije pogoršala epidemiološka situacija.

  • +12
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Vlada plaća najam pogođenima u potresu

Vlada je na sjednici donijela odluku o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

'Želi se postići čim hitnija normalizacija života u smislu stambenog zbrinjavanja. Korisnici financiranja najamnine su vlasnici kuća i stanova te zaštićeni najmoprimci koji su imali prijavljeno prebivalište, a čije su kuće i stanovi proglašeni neupotrebljivima', kazao je ministar državne imovine Mario Banožić.

Najam će se uplaćivati najmodavcu i do sukladno kvadratnim metrima po članu i cijeni najma na tržištu. Drugim riječima, plaćat će se do 35 metara kvadrata po osobi i dodatnih po 10 metara kvadrata za ostale osobe u kućanstvu, ali ukupno ne veći prostor od onog koji su imali. Navedeno znači da ukoliko je vlasnik stana bio samac u stanu od 30 m2 tada je maksimalno moguće financiranje najamnine do 30 m2 zamjenskog stana u najmu.

Kako se prosječna cijena najma stana u Gradu Zagrebu kreće oko 70 kn/m2, to je iznos najamnine po metru kvadratnom sukladno površinama određenim po članu kućanstva koji će se financirati.

'Primjerice samcu koji iznajmi stan financirati najamnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 2.450 kuna mjesečno što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 35 m2 i cijene najma u iznosu od 70 kn/m2, dok će se primjerice četveročlanoj obitelji koja iznajmi stan financirati najamnina iz ugovora o najmu, a maksimalno 4.550 kuna mjesečno što predstavlja najamninu dobivenu množenjem 65 m2 i cijene najma u iznosu od 70 kn/m2', kazao je Banožić.

Ova odluka vrijedit će dok se njihovi stanovi i kuće ne obnove ili dok se ne izgradi zgrada u koju će se smjestiti oni čiju su domovi neupotrebljivi, odnosno najkasnije do 1. rujna 2021.

'Kako preliminarni podaci pokazuju da otprilike 1000 stanova i kuća na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije imaju oznaku N1 i N2, te kako se predviđa da će prosječno financiranje najamnine temeljem ove Odluke biti u iznosu od 3.500 kuna mjesečno, financijska sredstva potrebna za provedbu ove Odluke planirana su u iznosu od 52,5 milijuna kuna za razdoblje do 1. rujna 2021. godine na način da će u 2020. godini biti potrebno 21 milijun kuna, a u 2021. godini preostalih 31,5 milijuna kuna', kazao je Banožić.

'Ovo je izrazito važna odluka za sugrađane i da smo na ovaj način napravili jedan važan korak', kazao je Plenković.

Pomoć za KBC Zagreb

Vlada je također podržala realizaciju III. faze projekta razvoja Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb i provedbu sanacije oštećenja zgrada KBC-a nastalih prilikom potresa koji su pogodili Zagreb, Zagrebačku županiju i dijelove Krapinsko-zagorske županije.

'Realizacija III. faza projekta razvoja KBC-a Zagreb uključuje izgradnju nove građevine na lokaciji Rebro radi objedinjavanje medicinskih i nemedicinskih djelatnosti sa ciljem unaprjeđenja zdravstvene infrastrukture, poboljšanja uvjeta rada, bolje funkcionalnosti i efikasnosti te sanaciju zgrada oštećenih prilikom potresa radi bolje dostupnosti i podizanja kvalitete pružanja zdravstvenih usluga u KBC-u', kazao je Beroš.