MILA MU FOTELJA

Blagojevich molio Senat za oprost

29.01.2009 u 22:40

Bionic
Reading

Guverner američke savezne države Illinoisa Rod Blagojevich, demokrat srpskog podrijetla protiv kojeg se vodi postupak opoziva zbog optužaba za korupciju, u molio je zastupnike da ga ne smijene s dužnosti, već da mu pruže priliku da dokaže nevinost

"Kako možete izbaciti iz ureda guvernera koji glasno traži i moli vas da mu pružite priliku da dovede svjedoke i dokaže svoju nevinost", pitao je Blagojevich zastupnike Senata Illinoisa, pred kojim treba završiti suđenje u postupku opoziva guvernera.

"Dopustite mi da izložim svoj slučaj. Dopustite mi da pokažem da sam nevin i da nisam pogriješio", rekao je Blagojevich, čiji su govor uživo prenosile američke TV mreže.

Kontroverzni 52-godišnji guverner uhićen je 9. prosinca 2008. pod optužbom da je pokušao trgovati s ovlasti da imenuje zamjenika na mjestu predsjednika Baracka Obame u Senatu. Suđenje započeto u ponedjeljak bojkotirao je, no u četvrtak je zatražio da održi završnu riječ, na veliko iznenađenje zastupnika.

Pošto su dva dana agenti FBI-a svjedočili u Senatu o guvernerovim prisluškivanim razgovorima, zbog kojih ga sumnjiče ne samo za prodaju Obamina senatskog mjesta već i za druge zlouporabe ovlasti i korupciju, Blagojevich je ustvrdio kako "nije iznesen niti jedan dokaz da je počinio neko kazneno djelo ili da je griješio kao guverner".

Postupak opoziva pripisao je političkoj osveti kao dijelu napora da se podignu porezi u Kongresu Illinoisa s kojim je u sukobu od početka mandata 2003.

Osim što niječe krivnju, Blagojevich je u svoju obranu govorio i o imigrantskom podrijetlu, o ocu kojem je 1948. prekinuta karijera u Jugoslavenskoj vojsci, dolasku u Ameriku, teškom radničkom životu roditelja i o svom "ostvarenju američkog sna" izborom za guvernera pete najveće države u SAD-u.

Republikanski senatori su u nastavku suđenja istaknuli da Blagojevich nije pristao sudjelovati u suđenju niti svjedočiti pod prisegom u svoju obranu, već samo na držanje monologa pod svojim uvjetima.

Ne očekuje se da će Blagojevichev istup utjecati na odluku Senata o njegovu opozivu, koja se očekuje danas.