rebalans

Bjelovarski proračun 'skočio' na 99 milijuna eura

18.06.2024 u 18:24

Bionic
Reading

Prvim ovogodišnjim rebalansom proračun Grada Bjelovara diže se za gotovo deset milijuna eura, s 89 na 99 milijuna eura, a od sljedeće godine viša stopa poreza na dohodak spušta se sa 28 na 25 posto, izglasali su gradski vijećnici na sjednici u utorak

Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca prihodi od poreza, unatoč smanjenju stope, porasli su 25 posto, a rebalansom se očekuje povećanje od 20 posto na godišnjoj razini, odnosno za dodatna 2,3 milijuna eura.

Planirano je i povećanje prihoda od poreza na promet nekretnina u iznosu od 600 tisuća eura. Nadalje, tu je i čitav niz povećanja prihoda iz raznih nacionalnih i EU fondova, a neizostavni su i primici od zaduživanja koji se povećavaju za 1,22 milijuna eura.

Na rashodovnoj strani uglavnom se povećavaju rashodi koji se odnose na realizaciju projekata iz EU fondova, poput cjelovite obnova zgrada i slično.

„Imamo rast izvornih prihoda u prosjeku oko 25 posto mjesečno, proračun se dobro puni, a mi nismo tvrtka da zarađujemo i skupljamo dobit već rebalansom želimo u ovoj godini realizirati još više projekata”, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Što se tiče smanjenja više stope poreza dohodak, ta stopa početkom ove godine spuštena je sa 30 na 28 posto, a početkom iduće godine spustit će se sa 28 na 25 posto.

Niža stopa poreza na dohodak u Gradu Bjelovaru je 18 posto.