oporbena čelnica

Bjelorusija raspisala tjeralicu za Tihanovskom

16.10.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Bjelorusija je stavila oporbenu čelnicu Svetlanu Tihanovsku na popis traženih osoba jer je navodno u više navrata pozivala na rušenje ustavnog poretka, priopćilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova

Tihanovska je pobjegla u susjednu Litvu ubrzo nakon spornih izbora 9. kolovoza i od tada posjećuje europske čelnike i poziva dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da siđe s vlasti.

Njezino ime našlo se i na ruskoj listi traženih osoba. Rusko ministarstvo unutarnjih poslova je objasnilo da se to dogodilo automatizmom, zbog zajedničkog mehanizma regionalnog bloka čije su članice, između ostalih, Rusija i Bjelorusija.

Ako se proglasi krivom, bjeloruska političarka u egzilu mogla bi biti osuđena na zatvorsku kaznu do pet godina.

Tijekom prosvjeda koji su izbili nakon predsjedničkih izbora, bjeloruske snage sigurnosti su uhitile više od 13.000 ljudi, od kojih su neki kasnije oslobođeni.

Glavni politički protivnici Lukašenka su ili u zatvoru ili su pobjegli u inozemstvo.

"Taj potez, raspisivanje tjeralice, nikoga ne čudi. Jasno je da režim ne raspolaže s legalnim načinom ostanka na vlasti", kazala je glasnogovornica Tihanovske.

Tihanovska je dala Lukašenku krajnji rok za silazak s vlasti 25. listopada, u protivnom će se suočiti s masovnim štrajkovima koji će paralizirati zemlju.

Vlasti su ranije zaprijetile da će u suzbijanju prosvjeda i nereda koristiti bojevo streljivo.