RADILE ŠIPKE

Bivši tajnik Torcide demolirao Pravni fakultet

29.01.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Splitski Pravni fakultet u ponedjeljak oko 20,30 sati našao se na meti razbijača: pred vratima se pojavio 35-godišnji Pavao Grubišić Čabo, koji je šipkom razbijao sve što mu se našlo na putu. Uništena su gotovo sva stakla na ulaznim vratima, ormar s izloženim knjigama, jedno računalo i dva monitora te aparat za kavu. Policija ga je zatekla na licu mjesta i odmah privela, a štetu je procijenila na oko 50 tisuća kuna

Grubišić Čabo u splitskim je krugovima poznat kao nekadašnji tajnik Torcide, no prije pet godina povukao se i odselio u jedno selo pokraj Trilja, gdje živi s obitelji. U ljeto 2011., zabilježen je incident između njega i splitskog gradonačelnika Željka Keruma: usred skupa podrške tada osuđenim hrvatskim generalima Gotovini i Markaču Kerum je na zviždanje iz publike odgovorio tvrdnjom da se radi o 'urbanim Jugoslavenima', pa se iziritirani Čabo popeo na pozornicu i gurnuo ga. Gradonačelnik je uzvratio istom mjerom, pa ga uz pomoć zaštitara uklonio s bine.

Nakon tog incidenta zaštitari su ga po tvrdnjama svjedoka nekoliko puta udarili, a potom ga je privela policija i nakon nekoliko sati pustila uz ukor. Čabo se kasnije obratio javnosti otvorenim pismom i objasnio da ga je zasmetao izraz 'urbani Jugoslaven' upućen mladićima, jer su upravo pripadnici Torcide, kao i njegova vlastita obitelj, tijekom rata bili na bojištu - za razliku od samog Keruma. Potom je i dobio otkaz u pogonu za preradu ribe u kojemu je bio zaposlen, no nakon pritiska javnosti, ugovor o radu ipak mu je produljen.


Što ga je motiviralo da se u ponedjeljak navečer okomi upravo na Pravni fakultet i demolira ga - ne zna se. U splitskoj policiji u utorak ujutro potvrdili su nam da ga još drže na kriminalističkoj obradi, nakon čega će odlučiti o eventualnom pokretanju postupka.

Kerumov urbani Jugoslaven