državna prijetnja

Bivši špijun prodavao je ruske tajne Britancima, je li zato otrovan?

07.03.2018 u 18:11

Bionic
Reading

Bivši rusko-britanski dvostruki špijun Sergej Skripal, osuđen u Moskvi za izdaju, te njegova kći Julija i nadalje su u kritičnom stanju u britanskoj bolnici nakon što su bili izloženi nepoznatoj supstanci, a policija tvrdi da je moguće da je riječ o državnoj prijetnji

Podsjetimo, bivši pukovnik KGB-a i njegova kći bore se za život u bolnici nakon što su otrovani nepoznatom supstancom u Salisburyju na zapadu Engleske.

Britanska policija koja je dovršila očevid još uvijek nije izašla s priopćenjem čime su otrovani Skripalovi te tko bi mogao stajati iza napada koji uvelike podsjeća na prijašnja trovanja bivših ruskih špijuna koji su se kao disidenti sklonili na Zapad gdje su često surađivali s tamošnjim obavještajnim službama.

Sergej Skripal je prije osam godina razmijenjen u velikoj razmjeni špijuna između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Rusije, a među njima je bila i Anna Chapman. Rusija je za deset špijuna, među kojima je bila i Chapman, dala Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji četvoricu Rusa, među kojima je bio i Skripal, a koji su se našli iza rešetaka zbog špijuniranja za zapadne službe.

Skripal je bio visokopozicionirani obavještajni dužnosnik Glavne obavještajne uprave ruske vojske (GRU) koji je u činu pukovnika premješten u ministarstvo vanjskih poslova nedugo nakon pada komunizma. No on je 2004. godine uhićen pod optužbama da je prodavao identitete ruskih agenata britanskoj obavještajnoj službi MI6.

Informacija vrijedna 100.000 eura 

Ruska tajna služba FSB uhitila je Skripala u jednom moskovskom parku upravo u trenutku kad je pomoću uređaja skrivenog u kamenu slao informacije o ruskim agentima.    

Nakon uhićenja Skripal je bivšim kolegama priznao kako ga je MI6 unovačio još 1995. godine te kako im je redovito prodavao informacije koje je nerijetko naplaćivao i po 100.000 eura. Zbog izdaje osuđen je na 13 godina zatvora, ali je predan Britaniji u okviru razmjene špijuna.

Poslije provjere britanskih službi Skripal je dobio kuću u Wiltshireu te je živio povučeno sa suprugom koja je preminula prije dvije godine, a u istom razdoblju bivši je obavještajac ostao i bez sina te brata.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

O Skripalovom slučaju u srijedu se oglasio i Kremlj kazavši kako je spreman surađivati u istrazi.

Sasvim suprotnu sudbinu nakon razmjene špijuna doživjela je Anna Chapman, koja danas ima vlastiti modni brend, nekoliko butika u središtu Moskve, a povremeno radi kao televizijska voditeljica te koristi svaku priliku kako bi pohvalila ruskog predsjednika Vladimira Putina i kritizirala SAD.

Bivša špijunka često pohodi skupove Putinove Jedinstvene Rusije, a postoje glasine kako je Chapman, inače kći časnika KGB-a, po naredbi Kremlja pokušala zavesti zviždača Edwarda Snowdena kako bi iz njega izvukla što više povjerljivih informacija.

Pod zaštitom FSB-a

Znatno tragičnije završio je Aleksandar Litvinjenko koji je od početka 80-ih godina služio u protuobavještajnim redovima KGB-a. Početkom studenog 2006. godine Litvinjenko se naglo razbolio i preminuo nakon tri tjedna, najvjerojatnije otrovan radioaktivnim izotopom polonijem 210 koji mu je ubačen u čaj.

Tijekom javne istrage, koja je počela u siječnju 2015., potvrđeno je kako je MI6 unovačio Litvinjenka kao doušnika osam godina ranije, što je potvrdila i njegova supruga navodeći kako je on radio kao stručni konzultant za MI6 i MI5.

Zapadni mediji odmah su optužili Rusiju za atentat, osobito stoga što je Litvinjenko ubijen na identičan način samo mjesec dana nakon ruske novinarke Ane Politkovskaje.

Glavni osumnjičeni za atentat bio je Andrej Lugovoj, operativac KGB-a te nekadašnji tjelohranitelj bivšeg ruskog premijera Jagora Gajdara. Lugovoj se danas bavi politikom, demantira optužbe za ubojstvo te se nalazi pod zaštitom ruske tajne službe.