novo oružje

Kim testirao novi bacač koji ima domet do Seula, Putinu bi bio itekako koristan

26.04.2024 u 15:35

  • +4

Kim Jong Un testirao novu raketu koja bi mogla pogoditi Seoul

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / ddp USA

Bionic
Reading

Kim Jong Un testirao je novu raketu koja bi mogla pogoditi Seul, mogla bi pomoći i Rusiji u uništenju Ukrajine

Čelnik Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, nadgledao je drugi set testova za novu raketu koja bi se mogla koristiti za napad na Seul u Južnoj Koreji i pomoć Rusiji u ratu protiv Ukrajine, piše Business Insider.

Višecjevni bacač raketa od 240 milimetara ima procijenjeni domet između 40 i 60 kilometara, ili oko 25 do 37 milja, i sposoban je donijeti "stratešku promjenu u jačanju topničkih snaga Korejske narodne armije", prema prema izvješću Središnje korejske novinske agencije, kojeg je citirao Bloomberg.

Poznato je da je oružje već jednom testirano, u veljači ove godine, objavile su novine za obranu i sigurnost Army Recognition.

"Sjeverna Koreja može staviti cijelo područje Seula u svoj domet ako se ove rakete ispale s prve crte", rekao je za Bloomberg Yang Uk, znanstveni suradnik na Institutu za političke studije Asan u Seulu.

Rusiji bi ovo moglo itekako koristiti

"To bi moglo biti značajno na izvoznom tržištu, posebno za Rusiju. To bi moglo biti korisno oružje za rat u Ukrajini", rekao je. Govoreći za NK News u veljači, Yang je rekao da je prijetnja od ovih raketa manja u usporedbi s drugim oružjem koje je sjevernokorejska vojska već dobila, uključujući balističke rakete kratkog dometa KN-23 i topničke sustave od 600 mm, prema dijelu citiranog članka po priznanju vojske.

"Pokušaj Sjeverne Koreje da predstavi svoj novi sustav kao navođeno oružje ne podiže značajno razinu prijetnje", rekao je Yang.

Simon Miles, asistent profesora na Sanford School of Public Policy Sveučilišta Duke, rekao je za Business Insider da bi "imalo savršenog smisla" da Sjeverna Koreja razvije i proda ovu vrstu rakete Kremlju, čak i ako kvaliteta nije tako visoka kao i drugi koje je zemlja proizvela.

"Kvaliteta će biti niska, ali vjerojatno dovoljno dobra'za potrebe Rusije ako ga kupe, a kladim se da će cijena biti atraktivna", rekao je Miles, povjesničar Sovjetskog Saveza i američko-sovjetskih odnosa, za BI.

Rusija i Sjeverna Koreja ranije su zanijekale postojanje sporazuma o naoružanju između dviju zemalja. Bez obzira na to, i američki i južnokorejski dužnosnici optužili su Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji u zamjenu za hranu, ekonomsku pomoć i vojnu pomoć, izvijestio je AP News.

Sjeverna Koreja ozbiljno naoružava Rusiju

Južnokorejski ministar obrane rekao je u ožujku da je Sjeverna Koreja otpremila približno 7000 kontejnera sa streljivom i drugom vojnom opremom u Rusiju od 2023. godine.

Business Insider izvijestio je u listopadu da je Sjeverna Koreja na putu da postane "jedan od najznačajnijih stranih dobavljača oružja za Rusiju".

Američki Kongres je, u međuvremenu, ovaj tjedan odobrio paket pomoći od 61 milijarde dolara Ukrajini nakon mjeseci odbijanja. Stručnjaci vjeruju da buduća pomoć iz SAD-a nije zajamčena dok se zemlja priprema za opće izbore.

Kelly Grieco, viša suradnica Centra Stimson, rekla je na nedavnom panelu o prioritetima obrane da bi "svi koji su uključeni u ovaj sukob trebali tretirati ovaj paket pomoći kao da je posljednji i planirati u skladu s tim, jer bi to mogao i biti."