vladimir orlić

Srbija ima novog šefa tajne službe, evo zašto oporba kaže da je to jako loša vijest

12.06.2024 u 21:59

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik srbijanskog parlamenta Vladimir Orlić bit će novi direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), suglasilo se u srijedu Vijeće nacionalne sigurnosti kojim je predsjedavao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, što je srbijanska oporba dočekala kao "jako lošu vijest"

Orlić vrijedi za jednog od dužnosnika vladajuće srpske napredne stranke najodanijih bivšem čelniku SNS-a i šefu države, a na dužnosti direktora BIA zamijenit će Aleksandra Vulina, koji je u studenome prošle godine podnio ostavku, ustvrdivši da se povlači jer neće dopustiti da bude povodom "ucjene i pritisake na Srbiju" koja odbija uvesti sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su u srpnju prošle godine Vulina stavile na crnu listu zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi s narkoticima, korupciju i širenje ruskog utjecaja na Balkanu.

Orlić dolazi na čelo šefa BIA s reputacijom jednog od rigidnih kritičara oporbe, koja je najavu njegova postavljenja na čelo tajne službe ocijenila kao "jako lošu vijest". Iz oporbenog korpusa stižu komentari da se Orlić "dokazao kao poslušnik Aleksandra Vučića na mjestu predsjednika Narodne skupštine" i to "najviše napadima na oporbu", gušenjem parlamentarne debate i "podaničkim ponašanjem". Orliću se na teret stavlja i kršenje zakona jer je "imao glavnu ulogu u sakrivanju narodne inicijative o zabrani iskopavanja litija i bora u Srbiji", jer ta incijativa, primljena u pismohrani Narodne skupštine, "nikada nije stigla do zastupnika".

Vladimir Orlić Izvor: Pixsell / Autor: M.K./ATAImages/PIXSELL

"Jednu od najvažnijih dužnosti u državi, predsjednika parlamenta, Orlić nije koristio za ispunjavanje interesa Srbije i njenih građana, već isključivo za gušenje svake kritike Vučićeva režima", rekao je agenciji Beta kopredsjednik parlamentarne Zeleno-lijeve fronte (ZLF) Radomir Lazović. On očekuje da će Orlić i na čelu BIA "raditi isto" i nastaviti se "obračunavati s nepodobnim građanima" te štititi "kriminalnu naprednjačku hobotnicu".

Zamjenik predsjednika oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović Orlića na čelu BIA vidi kao kontinuitet "progona i praćenja oporbe i svakog tko se drzne dići glas protiv nesigurnosti i nasilja" koje traje od početka vlasti SNS-a. Predsjednik oporbene Demokratske stranke Zoran Lutovac drži da će Orlić biti "lojalan Vučiću, a ne državi i građanima Srbije".

Orlić je u više saziva parlamenta bio zastupnik SNS-a, a od 2022. do 2024. i predsjednik Skupštini Srbije, a oporba ga tijekom mandata optuživala za iznimno netolerantan i nedemokratski odnos prema zastupnicima parlamentarne manjine. Prema Zakonu o BIA, njezina direktora postavlja i razrješava Vlada, na čijem je čelu poslije prosinačkih izbora prošle godine aktualni predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević. Za sada nije poznato kad se može očekivati odluka o službenom imenovanju Vladimira Orlića za šefa BIA.