anton kovačev

Bivši šef HBOR-a nakon ulaganja u turizam kreće u sadnju 12.654 čokota vinove loze

14.01.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Anton Kovačev, čovjek koji je više od 20 godina bio na čelu Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a sada je voditelj ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj, odlučio je uložiti novac u sadnju još 12.654 čokota vinove loze na tri vinograda u Kaštel Lukšiću

Radi se o ulaganju Obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva čiji je nositelj Kovačev, a vinogradi će, piše Slobodna Dalmacija, imati mrežu navodnjavanja po sustavu "kap po kap" iz vlastite vodospreme, a sve će se provesti na površini od 1,62 hektara, odnosno na 16.200 četvornih metara, podijeljenih na tri parcele.

Kovačev je član i Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, te vlasnik obiteljskog imanja s nasadima maslina uz brojne voćke, povratak na rodnu grudu već godinama "oblikuje" uzgojem vinove loze i prozvodnjom vina, a sada i novim nasadima.

Nekadašnji čelnik HBOR-a već se dobrano angažirao i u turizmu, a posljedično i u nekretninama, jer od 2017. godine s partnerom s otoka Brača drži hotel "Štacija" sa 45 soba u Kaštel Lukšiću, smješten u nekadašnjem željezničkom odmaralištu u kojem su tijekom Domovinskog rata boravili prognanici, a potom je ponovno postalo oaza za ljetovanje "feratjera".

Građevina na tri kata zjapila je prazna i sve je više bila devastirana od strane lokalnih beskućnika i narkomana, sve dok tvrtka "HŽ infrastruktura" nije pokrenula postupak prodaje objekta zajedno s okolnih čak 9000 kvadrata zemljišta u zoni namijenjenoj izgradnji (postojećeg) hotela i turističkog naselja, a sve praktički u prvom redu do mora.