AKCIJA INDEKS

Bivši prodekan Prometa osuđen na 2,5 godine zatvora

27.05.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Nepravomoćnom presudom na zagrebačkom Županijskom sudu 14 optuženih akciji Indeks, u kojem je grupa sveučilišnih profesora, posrednika i studenata optužena za nezakonite upise na zagrebački Fakultet prometnih znanosti, proglašeno je krivima. Bivši prodekan Dragan Badanjak osuđen je 2,5 godine zatvora i pet godina neće moći predavati, a uz to oduzeto mu je i 1.000 eura

Trećeoptuženi, glavni posrednik, Mladen Budor dobio je godinu i šest mjeseci zatvora i oduzet će mu se dvije tisuće eura. Profesor Krešimir Somek, koji je priznao navode optužbe, osuđen je na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od tri godine, a uz to dobio je i zabranu rada od tri godine.

Iako se u tzv. Indeksu 1 na optuženičkoj klupi prvotno nalazilo 16 osoba (Dragan Badanjak, Krešimir Somek, Mladen Budor, Darko Jelaković, Dario Bizek, Romana Bizek, Ivan Mesec, Darko Mesec, Ivica Marković, Ivan Buljubašić, Saša Viličić, Domagoj Vrban, Suzana Horvat, Domagoj Horvat, Josip Đaković i Franjo Marinčić), današnje izricanje presude kazne dočekalo je njih četrnaest. Naime, prije završnih riječi USKOK je izmijenio optužnicu i odustao od progona za Domagoja Vrbana i Domagoja Horvata.

Uz trojicu prvooptuženih, ostalih jedanaest optuženika, mahom studenata osuđeno je na uvjetne kazne zatvora u rasponu od pet do deset mjeseci s rokom kušnje između dvije i tri godine.

Dokazano je da su djela počinjena - sutkinja Jasna Smiljanić

Presudu optuženima izrekla je sutkinja Jasna Smiljanić, pa su tako Darko Jelaković, brat i sestra Dario i Romana Bizek, te policajac Ivan Mesek i njegov sin Darko osuđeni su na po deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od po tri godine.

Saša Vilićić osuđen je na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine kao i Suzana Horvat koji je mitom pokušala srediti upis sinu. Josip Đaković i Franjo Marinčić, osuđeni su na po šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Izricanju presude nisu se nazočili vaterpolisti Mladosti Ivica Marković i Ivan Buljubašić koji su osuđeni na godinu dana i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Tijekom istrage osuđeni su Željko Jović (devet mjeseci zatvora uvjetno s rokom od dvije godine) zbog toga što je dao 1.700 eura da mu sin Domagoj položi dva ispita na Prometnom fakultetu.

Šest mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine dobio je student Žarko Radić koji je ispit Elektrotehnika platio 600 eura.

Na osam i šest mjeseci zatvora uvjetno osuđeni Katica i Damir Štefinovec. Katica Štefinovec svom je sinu htjela olakšati upis, pa su njih dvoje za 2.000 eura preko posrednika Mladena Budora kupili upis na Fakultet prometnih znanosti.

Početkom lipnja slijedi postupak u drugom dijelu akcije nazvanom Indeks 2.

Uskoro opširnije...