odbačeni navodi

Bivši predsjednik Federacije BiH Budimir pravomoćno oslobođen optužbi

14.10.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Županijski sud u Sarajevu donio je pravomoćnu presudu kojom je nekadašnjeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira oslobodio optužbi za zloporabu položaja i ovlasti

Presudom županijskog suda potvrđena je istovjetna presuda koju je ranije donio sarajevski općinski sud i kojom su odbačeni navodi optužnice da je Budimir koristio svoj položaj predsjednika Federacije da bi u zamjenu za materijalnu korist pogodovao osobama osuđenim za različita kaznena djela tako što bi ih oprostom oslobađao služenja zatvorskih kazni.

Za ta su kaznena djela ranije osuđeni Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac koje je tužiteljstvo pokušalo povezati s Budimirom no tijekom suđenja takvi navodi nisu dokazani.

U sklopu istrage o nezakonitim pogodovanjima osuđenicima koju je vodilo Tužiteljstvo BiH Budimir je uhićen u travnju 2013. godine. Policija je tada u spektakularnoj akciji upala u njegov predsjednički ured u zgradi Predsjedništva BiH Sarajevu odakle ga je izvela u lisičinama.

Državno je tužiteljstvo nakon toga slučaj prebacilo na županijsku razinu a jedino u čemu je ono uspjelo je ishoditi uvjetnu šestomjesečnu osudu zbog toga što je u Budimirovu uredu policija tijekom pretrage pronašla pištolj za kojega tada nije imao važeću dozvolu.

Budimir je dužnost predsjednika Federacije BiH obnašao u razdoblju od 2011. do 2015. godine a izabrala ga je koalicija hrvatskih stranaka suprotstavljanih HDZ-u.

On je nakon uhićenja i optužbi s kojima je bio suočen tvrdio kako je žrtva političke urote i obračuna kojega su potaknuli njegovi politički oponenti.