uoči izbora

Bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif vratio se kući iz egzila

21.10.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Trostruki pakistanski premijer Nawaz Sharif stigao je u subotu kući iz četverogodišnjeg samonametnutog egzila u Londonu kako bi otvorio predizbornu kampanju svoje stranke tri mjeseca uoči izbora, objavila je pakistanska televizija.

Sharif (73) vodit će predizborni skup u svojem rodnom gradu Lahoreu na istoku zemlje, objavila je stranka.

Sharif nije bio u Pakistanu otkako je otišao u Londonu 2019. na liječenje dok je služio 14-godišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Presuda je još na snazi, ali je sud u četvrtak zabranio vlastima da ga uhite do utorka kada će se pojaviti pred sudom.

Premda se ne može više kandidirati na izborima ili obnašati javnu dužnost zbog toga, njegovi pravni savjetnici rekli su da se planira žaliti, a njegova stranka rekla je da želi postati premijer i četvrti put.

Sharifov najveći izazov bit će kako vratiti povjerenje svoje biračke baze od svojeg glavnog suparnika Imrana Khana, koji je i dalje popularan nakon što je smijenjen s dužnosti premijera 2022., a sada je u zatvoru.

Khan je također diskvalificiran s izbora zbog presude zbog korupcije u kolovozu, na koju se žalio.

Sharifov povratak događa se u vrijeme kada je Pakistan, nuklearna sila s 241 milijun stanovnika, pogođen jako teškom gospodarskom krizom, koju je samo pogoršala 16-mjesečna vladavina njegova mlađeg brata Shehbaza Sharifa, koji je vodio koalicijsku vladu nakon Khanova odlaska.

Stariji Sharif bolje je vodio gospodarstvo koje je raslo i razvijalo se. Kada je otišao s dužnosti 2017., pakistanski BDP rastao je po stopi od 5,8 posto, a inflacija je bila oko 4 posto. U rujnu inflacija je iznosila preko 31 posto u odnosu na godinu dana prije, a rast bi trebao biti manji od 2 posto ove financijske godine.

"Jako je tužno da su se stvari toliko pogoršale", rekao je Sharif prije ulaska u zrakoplov.

Nawaz Sharif rekao je da je smijenjen s vlasti na zahtjev moćne vojske nakon što se sukobio s glavnim generalima koji imaju veliku ulogu u politici zemlje. Rekao je da je vojska tada podržala Khana na izborima 2018. Khan i vojska to niječu.

No vojska i Khan razišli su se 2022. i zadnjih se mjeseci jako spore, što pruža Sharifu određeni prostor. Vojska niječe da se miješa u politiku.