prihvaćena žalba

Vrhovni sud odbio Tunisu izručiti navodnog izraelskog špijuna, državljanina BiH

28.05.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Vrhovni sud u ponedjeljak je prihvatio žalbu i odbio izručenje bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, kojega Tunis traži zbog sumnje da je kao izraelski špijun umiješan u ubojstvo Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom

Odbivši izručenje, koje je 9. svibnja odobrio velikogorički Županijski sud, Vrhovni sud je zatražio ukidanje istražnog zatvora i Čamdžićevo puštanje na slobodu.

Suprotno mišljenju velikogoričkog suda Vrhovni sud je zaključio da „u konkretnom slučaju u pogledu jamstva zemlja moliteljica Republici Hrvatskoj nije pružila nikakvo jamstvo o mogućem neizvršenju smrtne kazne“.

„Iako nije dvojbeno da se izručenik tereti za jedno od najpogibeljnijh kaznenih djela, kada postoji rizik od toga da bi izručeniku u zemlji moliteljici mogla biti izrečena smrtna kazna, izručenje se ne može dopustiti“, stoji u odluci Vrhvnog suda.

Niži sud ranije je tvrdio da se tuniškim Temeljnim zakonom smrtna kazna zamjenjuje kaznom zatvora u trajanju od 20 godina te da je na izravni upit hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izricanju i izvršenju smrtne kazne dostavljeno očitovanje da u Tunisu smrtna kazna nije primijenjena od 1992.

Čamdžić je zbog Zouarijevog ubojstva uhićen 13. ožujka na zagrebačkoj zračnoj luci temeljem međunarodne potrage tuniškog Interpola. Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe ustvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj.