nenad Zakošek:

'Bivši i sadašnji SDP-ovci će se uključiti u raspodjelu mjesta u odborima, a Tomašević se ne zna najbolje nositi s medijskim pritiskom'

10.10.2021 u 18:49

Bionic
Reading

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek komentirao je stanje u Austriji, ali i na turbulentnoj domačpj poličikoj sceni

Naime, konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz, osumnjičen da je umiješan u korupcijsku aferu, predao je u subotu navečer ostavku usred nove političke krize koja je zahvatila tu srednjoeuropsku zemlju.

“Kurz je htio spriječiti da dođe do glasanja o nepovjerenju i da se otvore dvije opcije onda – ili da Zeleni formiraju s nekim drugim koalicijskim partnerima vladu ili da predsjednik imenuje privremenu vladu koja bi bila samo tehnička i da se raspišu izbori. To je moguće i u Hrvatskoj, a drugo je pitanje povoda”, objasnio je Nenad Zakošek na N1.

Ističe da su Zeleni tražili povlačenje jer je Kurz izgubio vjerodostojnost.

“On je šef stranke i zastupničkog kluba. Vidjet ćemo kako će se te afere razvijati”, dodao je.

“On je svojevrsni wunderkid austrijske politike, da je tako mlad uspio. Donekle je uzdrmao ustajale vode austrijske politike i vrlo je ambiciozan, i očito i tašt”, kazao je profesor.

Zakošek smatra da ovo nije kraj političke karijere mladog kancelara Kurza.

Sebastian Kurz Izvor: Profimedia / Autor: Dursun Aydemir / Pool / AFP / Profimedia

“Sigurno je da računa da će imati karijeru. Vidim dva scenarija. Ako se potvrde optužbe, on će se možda morati povući s mjesta stranke, netko drugi će preuzeti stranku i ići će se na prijevremen izbore i sigurno će pučani biti kažnjeni. Međutim, nakon tog jednog ciklusa on bi se mogao vratiti. Dovoljno je mlad, može reći da je uvidio grešku. No, nije sigurno da će u neposrednoj budućnosti kontrolirati situaciju”, pojasnio je.

Zakošek je komentirao i političke prilike u Hrvatskoj, a posebno se osvrnuo na stranačka previranja u SDP-u. Komentirao je i postoji li mogućnost suradnje između Kluba zastupnika SDP-a i Kluba socijaldemokrata kojeg su osnovali izbačeni članovi stranke.

"Sigurno su jako zatrovani odnosi, ali mislim da će se morati dogovarati. Rad Sabora mora ići dalje. Ovo je sada disidentski klub, da ga tako nazovem, oni će vjerojatno s vremenom vidjeti koji su sljedeći korak, ali očekujem da će se aktivno uključiti u raspodjelu predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u odborima", smatra Zakošek.

Ističe da tu nije riječ o sukobima u pogledu politike ili ideologije nego je u pitanju "isključivo personalni sukob".

  • +2
Peđa Grbin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Evidentno je da otpočetka Grbin nema kontrolu u Klubu, ali rješavati to izbacivanjem iz stranke – on je započeo sukob u kojem je morao izgubiti i sada mora snositi posljedice", tvrdi profesor.

"Disidenti su uglavnom ljudi okupljeni oko Bernardića. On je vodio stranku na prošlim izborima i izgubio je."

Zakošek se osvrnuo i na Zagreb i Možemo! te posljednje probleme u gradu.

"Oni su sigurno pod velikim pritiskom problema koje moraju rješavati. Jasno su rekli na izborima da će ići samo u onim jedinicama gdje se lokalno mogu osloniti na članstvo koje proizlazi iz aktivističkih krugova, nisu išli na širenje", kazao je Zakošek i dodao:

"Premalo je vremena prošlo. U redu je da su pod pritiskom medija, moraju reagirati, ali čini mi se da se ne znaju najbolje nositi s tim medijskim pritiskom. Moraju shvatiti da su odgovorni javnosti i građanima i ne mogu reći – bavimo se proračunom, nemamo vremena za ovo. Taj odgovor 'tužite nas' nije primjeren. Njihov glavni kapital je povjerenje birača i moraju se potruditi dati argumente biračima."

  • +6
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov