Dinko Suton

Bivši direktor u SDP-u i Milanovićev suradnik zaposlen u državnoj tvrtki već nakon dva mjeseca promaknut u direktora za tek oformljen sektor

Dinko Suton, Podzemno skladište plina

Dinko Suton, Podzemno skladište plina

Izvor: Pixsell / Autor: Cropix/Pixsell

Tek koji mjesec nakon što je 2018. napustio direktorsko mjesto u tvrtki Zorana Milanovića, Dinko Suton, javnosti poznat i kao nekadašnji poslovni direktor SDP-a, zaposlio se u državnom poduzeću Podzemno skladište plina d.o.o. Iako nam je odlazeći iz Milanovićeve tvrtke EuroAlba Advisory rekao kako ide u realni sektor, Suton je ipak završio u onom javnom

'Naprosto nisam otišao u realni sektor. Nemam točno objašnjenje', kazao nam je Suton u petak. Kaže kako je zaposlen preko javnog natječaja i da nije bio jedini kandidat. Dodaje kako je na poziciji direktora sektora općih poslova, dakle netehničkog sektora, te da je to čista operativa.

Suton je na čelo Milanovićeve konzultantske tvrtke EuroAlba Advisory stigao početkom 2017. Tvrtku je Milanović osnovao nedugo nakon svog premijerskog mandata, a prije nego je inauguriran za predsjednika RH upravljanje njome prebacio je na knjigovodstveni servis. Suton je na direktorsku poziciju postavljen u ožujku 2017., a izbrisan je s te pozicije u Sudskom registru 24. srpnja 2018.

Tada je tportalu rekao: 'Naprosto idem dalje. Došlo je do zasićenja', kazao je Suton za tportal. Na pitanje čime će se baviti i jesu li se njemu i Milanoviću poklapali interesi, s obzirom na to da je Suton od 2017. vlasnik i direktor konzultantske tvrtke Suton Consulting d.o.o., on sam to je zanijekao.

'Naprosto idem dalje, nastavljam sa svojim poslom. Cijeli život radim u realnom sektoru, bio sam direktor jedne firme, bio sam direktor trgovačkog centra…', nabrajao je Suton. 'Dolazim iz realnog i vraćam se u realni sektor. Ne znam što ću točno raditi. Vidjet ću, imam nekakve planove, nekoliko natječaja… Naprosto se jako teško vratiti u realni sektor iz politike zbog tog žiga', smatrao je tada.

Ipak, Suton nije završio u realnom sektoru.

Velik pad dobiti

Podzemno skladište plina (PSP) d.o.o. je kao operator plinskog skladišnog sustava nadležan za vođenje, održavanje i razvijanje sigurnog, pouzdanog i učinkovitog sustava skladištenja plina. Također, društvo PSP zaduženo je za osiguranje dugoročne sposobnosti skladišnog sustava da udovolji zahtjevima korisnika i ostalih zainteresiranih strana te da primjenjuje zakonsku regulativu i ostale primjenjive pozitivne propise.

Sjedište tvrtke je u Veslačkoj ulici u Zagrebu, no operativa je u podzemnom skladištu plina Okoli u Velikoj Ludini. Tvrtka ima nešto manje od 60 zaposlenih, a u zadnjem financijskom izvješću predanom za 2018. imali su 138 milijuna kuna prihoda, uz bruto dobit od 9,6 milijuna kuna. Dobit u 2017. bila je nešto niža, dok je ranijih godina bila između 70 i 83 milijuna kuna.

Koji mjesec nakon što je napustio Milanovića zaposlio se u državnoj tvrtki Podzemno skladište plina, tvrtki kćeri Plinacroa.

Nakon dva mjeseca promaknut u direktora novog sektora

Javio se na natječaj u listopadu 2018. za radno mjesto 'eksperta I' u Uredu direktora, kažu nam iz Podzemnog skladišta plina.

'Na transparentno objavljen javni natječaj pristigle su ukupno tri prijave, s tim da jedan od kandidata nije zadovoljavao ni formalne tražene uvjete, dok su druga dva kandidata ispunjavala tražene uvjete. Ispitivanje, testiranje i odabir kandidata provela je stručna komisija u skladu s internim aktima društva. Tijekom procesa evaluacije kandidata g. Suton je, uz poznavanje svoje struke, prezentirao izvrsno poznavanje specifičnog poslovanja operatora sustava skladišta plina', kažu nam.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Suton je tako u studenom 2018. zaposlen, a već 1. siječnja – promaknuće. Postao je direktor tek formiranog Sektora općih poslova. Evo kako to tumače u ovoj državnoj tvrtki.

'Radi potreba posla društvo Podzemno skladište plina provelo je reorganizaciju svoje upravljačke strukture pa je tako, između ostaloga, uspostavljen Sektor općih poslova. G. Dinko Suton je, s obzirom na svoje organizacijske sposobnosti koje je dokazao na prethodnim rukovodećim radnim mjestima, imenovan na mjesto direktora tog sektora dana 1. siječnja 2019. godine, i to na vremenski ograničeno razdoblje (kao i ostali direktori pojedinih sektora PSP-a)', kažu nam. Koliku plaću ima Suton, ne otkrivaju jer su primanja direktora, napominju, poslovna tajna.

  • +10
  • +7

Podzemno skladište plina

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tvrtkom drmaju HNS-ovci

Tvrtka Podzemno skladište plina na glasu je kao tvrtka za političko uhljebljivanje, no u tome ne odskače od drugih državnih tvrtki. Njome već niz godina drmaju HNS-ovci. Tako su još 2012. mediji pisali kako je Josip Jambrač, glavni akter afere sa stranačkim kadroviranjem članova HNS-a, zaposlen u toj tvrtki, a kojoj je tada na čelu bio također HNS-ovac Krešimir Malec.

On je smijenjen 2018., u isto vrijeme kada je 24 sata pisao kako je svoju kumu dogurao do direktorske pozicije. Na čelo Podzemnog skladišta plina dolazi tada Ratimir Orešković, i danas na toj poziciji.

SDP platio stotine tisuća kuna kazne

Za vrijeme Sutonova mandata kao poslovnog direktora SDP je dva puta kažnjen. Prvi put 2013., i to s visokih pet milijuna kuna, jer su kasnili s objavom financijskog izvješća na svojim stranicama. Odlukom Ustavnog suda taj im je novac kasnije vraćen. No 2014. opet problemi. SDP je kasnio s predajom financijskog izvješća Državnom izbornom povjerenstvu te su kažnjeni sa 614 tisuća kuna.

'Tada sam dobio po glavi za nešto za što nisam odgovoran. U mom opisu posla nije da radim izvješća niti da ih predajem', pojasnio nam je Suton 2018.

O spornim imenovanjima u toj tvrtki pisalo se i 2017., kada je tadašnji SDSS-ovac Dragan Crnogorac, po struci magistar tehničkog obrazovanja i crtanja, zaposlen kao savjetnik direktora. Suton na to nema komentara. 'Gotov sam s politikom. Ako nekoga to zanima, dobro, ako ne zanima, još bolje', zaključuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!