afera partygate

Bivši britanski premijer Boris Johnson podnio ostavku u parlamentu

09.06.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Boris Johnson objavio je da se povlači s mjesta zastupnika u britanskom parlamentu i da odluka stupa na snagu odmah

Johnson se na ovaj potez odlučio zbog afere Partygate. Naime, Odbor za privilegije Donjeg doma navodno zaključio da je Johnson kao premijer lagao parlamentu, te su preporučili kaznu suspenzije od 10 dana.

'Vrlo je tužno što napuštam parlament, barem za sada, ali iznad svega sam zbunjen i užasnut što me može izbaciti, antidemokratski, odbor kojim predsjedava i upravlja Harriet Harman, s tako nečuvenom pristranošću', kazao je Johnson.

Johnson u izjavi nije naveo kakvu je sankciju odbor preporučio, ali suspenzija iz Donjeg doma od 10 dana ili više, ako to odobre zastupnici, pokrenula bi peticiju za opoziv koja bi zatim rezultirala dopunskim izborima ako 10 posto njegovih birača podrži tako nešto.

Boris Johnson rekao je da je primio pismo od odbora koji je istraživao je li bivši premijer lagao zastupnicima oko Partygatea. 'Jasno su dali do znanja, na moje veliko čuđenje, da su odlučni iskoristiti postupak protiv mene kako bi me izbacili iz parlamenta', kazao je Johnson.

'Jako mi je žao što napuštam svoju divnu biračku jedinicu. Bila mi je velika čast služiti im, i kao gradonačelnik i kao saborski zastupnik', kazao je Johnson.

Međustranački odbor za privilegije, predvođen laburističkom zastupnicom Harriet Harman, istraživao je da li je Johnson lagao u parlamentu kada je tvrdio da su se u premijerskoj rezidenciji u Downing streetu 10 pridržavali svih pravila i smjernica za covid tijekom lockdowna.

  • +29
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Johnson je rekao da odbor 'još uvijek nije iznio niti jedan dokaz da je svjesno ili nesmotreno obmanuo parlament'.

'Oni savršeno dobro znaju da sam, kada sam govorio u parlamentu, govorio ono za što sam iskreno vjerovao da je istina i što sam bio upućen da kažem, kao i svaki drugi ministar', kazao je.