15 mjeseci uvjetno

Bivši austrijski vicekancelar Strache osuđen zbog korupcije

27.08.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache osuđen je u petak u Beču na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog korupcije.

Stracheu se stavlja na teret da je vlasniku jedne privatne bečke klinike 2017. pogodovao u izmjeni jednog zakona o zdravstvenim uslugama u privatnom sektoru.

U zamjenu za to pogodovanje desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) kojoj se tada Strache nalazio na čelu, privatni poduzetnik Walter Grabmueller, je stranci donirao ukupno 12.000 eura.

I Grabmueller je zbog plaćanja mita također osuđen na 12 mjeseci zatvora, također uvjetno.

"Dokazana je činjenična povezanost između donacije bogatog prijatelja Strachea i pružene usluge", zaključila je predsjednica sudskog vijeća Claudia Maravec-Loidolt.

Prema obrazloženju presude, Grabmueller je prvo isplatio 2000 eura a nakon što je FPÖ u parlamentu pokrenuo inicijativu za promjenu zakona o fondovima za financiranje privatnih zdravstvenih ustanova, poduzetnik je donirao daljnjih 10.000.

U presudi se zaključuje kako je inicijativa za promjenu zakona išla isključivo u korist klinike poduzetnika Grubmuellera i da nije služila "interesima ostalih privatnih klinika u Austriji" pa je stoga motiv donacija jasan.

Strache se povukao sa svih političkih položaja u jeku tzv. Ibiza afere kada je, zajedno s drugim čelnicima FPÖ-a, uhvaćen na jednom tajnom videu kako pokušava prodati političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Zbog Ibiza afere se raspala i koalicijska vlada FPÖ-a i Narodne stranke Austrije (ÖVP) na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom.