u problemima

Austrijski političar koji je nazvao Hrvatsku 'sranjem' na sudu zbog optužbi da je primao mito

06.07.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache u utorak će se u Beču naći na suđenju povezanom s optužbama za mito, nakon što je navodno prihvaćao novac za podržavanje promjene u zakonodavstvu

Slučaj se vrti oko donacije od 10.000 eura koju je navodno vlasnik jedne bolnice u Beču dao Stracheovoj Slobodarskoj stranci krajnje desnice. U to vrijeme, Strache je bio predsjednik stranke.

Vlasnik klinike, Stracheov prijatelj, optužen je zbog davanja mita. Oba muškarca odbacuju optužbe. Suđenje na bečkom regionalnom sudu trebalo bi trajati četiri dana.

Strache je bio austrijski vicekancelar od prosinca 2017. godine do svibnja 2019. godine, u koaliciji s konzervativcima. Koalicija se srušila zbog takozvane afere Ibiza, potaknute puštanjem videosnimke koja je tajno snimljena na španjolskom otoku, a u kojoj je Strache razgovarao sa ženom koja se pretvarala da je bogata ruska donatorica.

Njoj je Strache obećao politički utjecaj u zamjenu za financijsku podršku njegovoj stranci.

Strache, koji je kod nas poznat po tome što je je Hrvatsku nazvao 'sranjem' u aferi koja ga je koštala političke karijere, nalazio se na jahti koja je prošlog tjedna planula kod Biograda.