MUČENJE DVIJU PACIJENTICA

Bivša ravnateljica Psihijatrijske bolnice osuđena na 10 mjeseci

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2017 15:30
  • Objavljeno 10.05.2017 u 14:34
Psihijatrijska bolnica Lopača

Psihijatrijska bolnica Lopača

Izvor: Pixsell / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Zbog nesavjesnog liječenja te primjene nepodobnih sredstava i načina liječenja iz nehaja, uz prisilno hospitaliziranje pacijentice u Psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke, od 2005. do 2008. godine, na riječkom Općinskom sudu u srijedu je nepravomoćno na deset mjeseci zatvora osuđena bivša ravnateljica te ustanove Mirjana Vulin

Sutkinja Damira Delost je pri izricanju presude ustvrdila kako je Vulin nesavjesnim liječenjem znatno pogoršana bolest djevojci, zatvorenoj u bolnici od njezine 18. do 21. godine.

 Sud je utvrdio kako je Vulin naložila da se pacijenticu, s dijagnozom poremećaja u ponašanju, bez njene suglasnosti i privole prisilno hospitalizira, pri čemu je trajanje njenog liječenja u bolnici ocijenjeno predugim, prema njenom utvrđenom zdravstvenom stanju i medicinskim indikacijama.

 Medicinska dokumentacija nije vođena dovoljno pomno, stoji u presudi te dodaje da Vulin nije o primijenjenim terapijama obavještavala roditelje, da je nalagala vezivanje pacijentice te primjenu nepotrebno jakih lijekova.   

 Osim za ovaj slučaj, osuđena je i za nesavjesno liječenje druge pacijentice, od kraja 2007. godine do svibnja 2008., također uz vezivanje i primjenu prejakih psihofarmaka.

 Kod obje pacijentice se, zbog proživljenoga, razvio posttraumatski stresni poremećaj, utvrđeno je tijekom prvostupanjskog suđenja.

 Vulin je podnijela ostavku na ravnateljsku funkciju nakon što su ovi slučajevi izišli u javnost, a Ministarstvo zdravstva pokrenulo je inspekcijski nadzor. 

 I branitelj nepravomoćno osuđene bivše ravnateljice, kao i predstavnik tužiteljstva najavili su podnošenje tužbi -  tužitelj jer smatra da je kažnjivo djelo počinila s namjerom, a ne iz nehaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!