jadranka kosor

Bivša premijerka o odnosu Milanovića i Plenkovića: Ovakvu netrpeljivost i male osobne mržnje dosad nismo imali

30.07.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je odnos aktualnog premijera i predsjednika države Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića

Kosor smatra kako je prepirka koja traje između Plenkovića i Milanovića pravi primjer osobnog podbadanja, netrpeljivosti, pa čak i mržnje, kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj.

'U povijesti Republike Hrvatske, otkako je uveden sustav parlamentarne demokracije, imali smo više-manje nategnute odnose između predsjednika i premijera. Međutim ovakvu vrstu netrpeljivosti, katkad i neke osobne male mržnje, nikada dosad nismo vidjeli', rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor za N1.

Dodala je kako je sukob počeo kada je Milanović otvorio pitanje nezakonitosti rada Stožera civilne zaštite i uloge Hrvatskog sabora u toj situaciji.

'Milanović dosad nije kritizirao Vladu, izgledalo je kao da pruža ruku, a Plenković se nećka hoće li je prihvatiti ili ne. Milanovića kao da zabavlja to poigravanje riječima, izjavama, ali na kraju dana sve to zajedno nije dobro', rekla je Kosor.

Bivša premijerka komentirala je i pitanje odlaska predstavnika srpske nacionalne manjine na obljetnicu Oluje u Knin, pa je rekla kako očekuje da u Knin odu svi članovi Vlade i vladajuće koalicije, uključujući Radimira Čačića i Predraga Štromara, ali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Za odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića kaže kako to ne bi bio nikakav povijesni iskorak, već da je to samo gesta.

Naglasila je i kako istaknuti predstavnici SDSS-a moraju prihvatiti odluke Međunarodnog suda u Haagu.

'Treba otvoriti pitanje i činjenice da je srpsko vodstvo u SAO Krajini činilo što je činilo. Svi se trebamo suočiti s prošlošću. Hrvatski političari svih boja moraju priznati da se dogodio zločin u Guborima, a da je Oluja bila čista vojno-redarstvena akcija, da nije bila etničko čišćenje', rekla je Kosor i dodala kako na Miloševića nikad nije gledala kao na Srbina u Vladi, nego kao na intelektualca, a da je uvijek jednako gledala i na Pupovca.