GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA

Bivša predsjedničina savjetnica i Kalmetin operativac omastili brk u poslu stoljeća s Kinezima

16.01.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Najvažniji strateški projekt trenutno u Hrvatskoj, izgradnja Pelješkog mosta, iznenađujuće je došao u ruke kineske tvrtke kojoj je ovaj posao prvi u nekoj zemlji Europske unije. Kako bi sve prošlo glatko, Kinezi su angažirali i posebnog savjetnika - Stjepka Bobana - čovjeka čije je ime dobro poznato svima koji su proteklo desetljeće pratili cestogradnju i korupcijske afere vezane uz taj sektor. Uz Bobana su angažirali još jedno poznato ime, Jadranku Jureško Kero, nekadašnju savjetnicu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Dobro upućen izvor tportala kaže kako je tvrtki China Road and Bridge Corporation Boban bio 'glavni čovjek u Hrvatskoj te kako suradnja s njim traje barem pola godine'. 'On im je bio glavni izvor informacija za sam natječaj i sve što su morali pripremiti kako bi aplicirali. Naveo im je i detalje koje su morali 'podebljati'', kaže naš izvor.

Spominje nam i nekadašnjeg srbijanskog premijera iz vremena Slobodana MiloševićaRadomana Božovića, koji ovu kinesku tvrtku savjetuje već dulje vrijeme. Božović im je naime savjetnik za regiju, Kinezi su već gradili most u Beogradu, a trenutno su angažirani u Crnoj Gori na izgradnji zahtjevne dionice autoceste Bar - Boljare.

Jutarnji list pak tvrdi kako je tvrtka China Road and Bridge Corporation kao savjetnicu, uz Bobana, angažirala Jadranku Jureško Kero, bivšu savjetnicu Kolinde Grabar Kitarović.

Do potvrde ovih informacija nemoguće je doći. Naš upit upućen Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, na čijem je čelu Oleg Butković, koji je prema našim saznanjima u dobrim odnosima s Bobanom, proslijeđen je Hrvatskim cestama. Oni pak o savjetnicima kineske tvrtke nemaju nikakvih saznanja.

  • +4
Pelješki most Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

Kinesku tvrtku u Hrvatskoj, kažu, zastupa odvjetničko društvo. Koje? Taj podatak također taje jer traje postupak mirovanja. 'U roku žalbe i roku mirovanja, koji traju 10, odnosno 15 dana od dana objave, pravo uvida u ponude ponuditelja imaju samo ovlaštene osobe tih ponuditelja', kažu u Hrvatskim cestama.

Sami akteri priče, Jureško Kero i Boban, bili su nedostupni za izjavu.

Kralj cesta u aferi Remorker

Stjepko Boban u svojoj bogatoj karijeri bio je šef Uprave Hrvatskih cesta, a kasnije i Hrvatskih autocesta, pa ne čudi to što ga je kineska tvrtka angažirala kao savjetnika za Pelješki most. Naime Boban zasigurno zna kako funkcioniraju sektor cestogradnje, hrvatsko zakonodavstvo i javni natječaji, a njegova poznanstva u tom sektoru nisu bila naodmet.

Bobanu se, inače, otkako je 2012. smijenjen s mjesta šefa Uprave Hrvatskih autocesta, gubi svaki trag u javnosti. Pojavljuje se tek tu i tamo na stranicama crne kronike s obzirom na to da je obuhvaćen optužnicom u aferi Remorker. Zajedno s 12 optuženih, na čelu s Božidarom Kalmetom, sudjelovao je, tvrdi USKOK, u raspodjeli novca koji je izvučen iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta preko tvrtke Remorker.

U optužnici koju je USKOK podignuo 2015. Bobanu se stavlja na teret i da je u doba dok je bio šef Hrvatskih cesta od čelnika tvrtke Viadukt kao protuuslugu za pogodovanje kupio vilu u Istri.

  • +15
Stjepko Boban Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Tijekom istrage Boban je nekoliko mjeseci bio u pritvoru u Remetincu, i to krajem 2013. i početkom 2014. U tom razdoblju osniva dvije tvrtke, 2013. Imolineu i 2014. Boviziju, koja se bavi zastupanjem i savjetovanjem.

Upravo je vila u Istri koja se spominje u optužnici glasila na tvrtku Imolinea, tako da je Boban preuzevši tvrtku kojoj je temeljni kapital bio 20 tisuća kuna u svoje vlasništvo upisao spornu vilu. Tvrtku je preuzeo od Petra Pećine, tada jednog od najvećih dioničara Viadukta. No priča tu ne staje te 2015. Pećina traži ovrhu Bobanove tvrtke u iznosu od 3,1 milijun kuna, i to preko Jana Pećine, kojem je prepustio naplatu Bobanova dugovanja.

Grabar Kitarović odvela na Pantovčak, pa se povukla

Jadranka Jureško Kero, nekadašnja novinarka i dopisnica iz SAD-a, nestala je iz javnosti sredinom 2016., kad je razriješena dužnosti posebne savjetnice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Na toj je funkciji, koju je volonterski obnašala iz New Yorka, bila nešto više od godine i pol. U tom je razdoblju, dakle sredinom 2015., osnovala tvrtku DA I TO za poslovno savjetovanje te je, prema našim izvorima, aktivno bila u potrazi za novim angažmanom.

Jadranka Jureško Kero supruga je Domagoja Kere, nekoć generalnog konzula u New Yorku, a danas direktora Podravke za Sjevernu Ameriku. Mnogi ovaj moćan par povezuju s Miomirom Žužulom nekad utjecajnim HDZ-ovcem i ministrom vanjskih poslova koji danas radi kao lobist i savjetnik za međunarodne poslove.

  • +12
Jadranka Jureško Kero Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL