vesna škare ožbolt

Bivša ministrica pravosuđa o prvim potezima Turudića: Treba mu dati šansu

28.05.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Bivšoj ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt sviđa se što je novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić prvi dan izišao pred javnost. Ne sviđaju joj se rečenice koje je izgovorio: 'Očekivala sam više, očekivala sam jednu viziju. Toliko je izazova pred DORH-om i glavnim državnim odvjetnikom'

'Očekivala sam da će biti puno konkretniji, fokusiraniji na ono što misli napraviti u DORH-u. Očekivala sam vizionarski nastup, s obzirom da je dugo u problematici DORH-a, vidio je sve probleme iz drugog kuta kao sudac i progovarao je o tome. Očekivala sam puno konkretnijih poteza, ali ovo ne isključuje da ih neće napraviti', rekla je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirajući za N1 televiziju prve poteze novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Škare Ožbolt ističe kako dolazi u 'kadrovski devastirano područje'.

'Šefa USKOK-a nema, to je ozbiljan problem. Bivša glavna državna odvjetnica nije htjela izabrati novog, više od pola godine je prošlo u čekanju. On mora taj zastoj prekinuti vrlo brzo i sastaviti svoju ekipu. Treba vidjeti koje su to ekipe koje će mu pomagati i u građansko-pravnoj i u kazneno-pravnog sferi', nastavlja bivša ministrica.

Govoreći o izboru ravnatelja USKOK-a, Škare Ožbolt kaže kako je čudno da nije bilo pravog čovjeka za tu izuzetno važnu funkciju, koja je oštrica borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Smatra kako je upravo taj dio nedostajao u Turudićevu obraćanju javnosti, kako će voditi borbu protiv korupcije, osobito političke korupcije te organiziranog kriminala.

'Izostao je sadržaj. Očekivala sam da će nešto reći i o sadržaju. To je najvažnije, to je pokretač rada DORH-a, ali i stvaranja pravne sigurnosti u zemlji. Nažalost, toga nije bilo. Vidjeli smo neke informacije koje su mi zaparale uši. Prvo, napad na novinare. Ali to je postalo praksa kad je riječ o novom glavnom državnom odvjetniku. Ali, ono što je meni najviše zaparalo uši je ‘baš me briga‘. To glavni državni odvjetnik nije trebao izgovoriti. On nije došao s potporom na ovu funkciju, bio je puno otpora. Treba mu dati šansu i vidjet ćemo hoće li prijeći tu crtu od našeg dečka do hrvatskog borca protiv korupcije, hrvatskog Eliota Nessa' kaže Škare Ožbolt.

  • +33
Ivan Turudić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

On je sudac koji je najviše istupao u javnosti, podsjeća Škare Ožbolt dodajući da je slao političke poruke zbog kojih je ušao i u sukob s predsjednikom Republike. Kaže kako je 'zaogrnut plaštem Lex AP' te da je potpuno pogrešno shvaćati propitivanje novinar kao osobni napad.

Smatra kako je pred Turudićem i težak zadatak u slučaju Agrokor.

Škare Ožbolt kaže kako se s DORH-a ne može maknuti stigla politizacije jer – politika odlučuje.

'Takav smo sustav izabrali', zaključuje.