ISUKANE SABLJE

Bitka za otočje: Kina pozvala japanskog veleposlanika

25.11.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Peking je u ponedjeljak pozvao japanskog veleposlanika kako bi mu prenio nezadovoljstvo nakon oštrog prosvjeda Tokija protiv 'identifikacijske zone protuzračne obrane' koju je Kina proglasila u subotu, a uključuje otoke oko kojih se dvije zemlje spore

'Čelnici kineskog ministarstva vanjskih poslova pozvali su japanskog veleposlanika u Kini kako bi ga obavijestili o nezadovoljstvu Kine i o njezinu protivljenju nerazumnom pretjerivanju' Tokija, rekao je Qin Gang, glasnogovornik ministarstva.

'Potpuno je neprimjereno da Japan daje neodgovorne primjedbe o kineskoj uspostavi identifikacijske zone protuzračne obrane', dodao je na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Japan je pak u ponedjeljak pozvao kineskog veleposlanika u Tokiju Chenga Yonghuu, nekoliko sati nakon izjave japanskog premijera Shinza Abea koji je kinesku odluku nazvao 'opasnom'.

Spomenuta zona pokriva veliku površinu Istočnokineskog mora, između Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

Uspostava takve zone obuhvaća propise kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, u protivnom protiv njih mogu intervenirati kineske oružane snage, priopćilo je ministarstvo obrane. Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikaciju, pojasnile su kineske vlasti u priopćenju objavljenom u subotu.