intervju za tportal

Biskup Uzinić: Crkva ne smije biti poput 'gospođe ludosti', moramo odbaciti licemjerje bez obzira na cijenu

06.09.2018 u 20:02

Bionic
Reading

Dubrovački biskup Mate Uzinić uzburkao je duhove nedavnim komentarom evanđelja u kojem Isus govori o licemjerju. Jasno i otvoreno apostrofirao je kako licemjerje uzrokuje pojavu klerikalizma unutar svećenstva, a klerikalizam je, među ostalim, naveo kao uzrok počinjenja i sistematskog prikrivanja seksualnih zločina. Biskup Uzinić za tportal je progovorio o tome što ga je nagnalo na ovaj značajan istup. 'Potrebno nam je odbacivanje bilo kakvog oblika licemjerja iz Katoličke crkve, bez obzira na cijenu koju ćemo za to platiti', poručio je

Katolička crkva na velikoj je prekretnici. Unatoč strašnim optužbama i dokazanim slučajevima seksualnog zlostavljanja te prikrivanju tih zločina od najviših struktura, na crkvenim je ocima odluka hoće li ovi skandali označiti prijelomni trenutak nakon kojeg će se odbaciti mogućnost da se isto ponovi. Upravo to apostrofira dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić smatrajući da se 'moramo potruditi da se netko u budućnosti ne bi morao ispričavati za eventualno zlo koje mi činimo'.

S obzirom na to da ste najviše rangirana osoba iz Hrvatske biskupske konferencije, koja je službeno i javno progovorila o aktualnoj temi i problemu s kojim se suočava Katolička crkva, jeste li na ovaj komentar vezan za licemjerje i klerikalizam bili potaknuti nereagiranjem na očite probleme svojih kolega, posebice vodstva HBK?

O temi licemjerja i klerikalizma u Katoličkoj crkvi progovorio sam razmišljajući o nedjeljnom evanđelju i Isusovim svevremenskim porukama, a ne zato što sam na to potaknut nečijim nereagiranjem. U duhu tih poruka, koje iz nedjelje u nedjelju komentiram na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije i želje da aktualiziram evanđelje, progovorio sam i o ovim temama. Slično kao i prije dva tjedna, kada sam govorio kako je i Katolička crkva našeg vremena, zbog pedofilskih i drugih skandala koji se događaju, poput 'gospođe ludosti'. Razmišljanja o evanđeoskim tekstovima, u kojima Crkva prepoznaje svoju grešnost i ne preže od samokritike, u današnje vrijeme nisu rijetkost, samo što ovisno o medijskoj pažnji ne odjeknu uvijek jednako.

<<<Katoličku crkvu trese skandal, a hrvatski biskupi šute. Svi osim jednog: Je li vrijeme za konačno čišćenje?

Je li sazrelo vrijeme da pastiri Katoličke crkve počnu otvoreno govoriti o problemima i grijesima struktura koje su prikrivale evidentne zločine?

Smatram da o tome trebamo otvoreno govoriti, ali to ne bi smjelo istisnuti sve druge poruke koje mi u Katoličkoj crkvi možemo govoriti i govorimo, a to se ponekad događa. Kao primjer želim izdvojiti Svjetski susret obitelji u Irskoj. Zbog teške situacije Katoličke crkve u Irskoj te su poruke dominirale u svim svjetskim medijima, dok su one poruke koje su se odnosile na Svjetski susret obitelji u većini svjetskih medija, uključujući naše, ostale neprimijećene. No ono što je još važnije nego govoriti, a vraćam se na vaše pitanje, djelovati je da se takvo što više ne bi događalo. Smatram puno važnijim od ispričavanja za ono što ste dogodilo, a trebamo se ispričati, trud oko toga da se netko u budućnosti ne bi morao ispričavati za eventualno zlo koje mi činimo.

  • +19
Dubrovački biskup Mate Uzinić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iako u Hrvatskoj nemamo slučajeve sistemskog zlostavljanja i zataškavanja zločina, kao što je to u SAD-u ili Australiji, smatrate li da je potrebno i kod nas govoriti o ovoj pojavi? Ne na razini jednog biskupa ili biskupije, nego na službenoj, najvišoj razini? Posebice jer hrvatski katolički portali i istaknuti komentatori, kao i oni u svijetu, veliku pozornost pridaju ovoj temi ističući da je sada prijelomni trenutak da se Crkva očisti od problema.

Situacija Katoličke crkve u nas i u zemljama koje spominjete razlikuje se zbog različitih povijesnih okolnosti naših crkava, ali ne smijemo se zavaravati i smatrati da je to samo problem drugih i njihove crkve i da to nije naš problem i naše crkve. Nažalost, to je, u većoj ili manjoj mjeri, sveopća pojava. I nije problem samo Katoličke crkve, nego i svih drugih zajednica i organizacija. Kad to kažem, onda ne mislim samo na pojavu pedofilije, nego i na zataškavanje tih pojava. Zato o tome treba govoriti. I treba govoriti na svim razinama kako bismo sa zločinom pedofilije te još većim i težim zločinom zataškavanja konačno izišli na kraj. Mislim da Katolička crkva u tom smjeru prednjači u društvu i napravila je puno više od drugih. Ali to, nažalost, još uvijek nije dovoljno. Potrebno nam je odbacivanje bilo kakvog oblika licemjerja iz Katoličke crkve, bez obzira na cijenu koju ćemo za to platiti. Nije to lako napraviti jer smo svi skloni tome da se u javnosti pokažemo bolji negoli jesmo. I da prljavštinu gurnemo pod tepih. Ili sakrijemo svoje prljavo rublje. Posljedice ovakvog pristupa ostavljaju duboke tragove u Katoličkoj crkvi, a žrtvama, što je posebno bolno, trauma se produbljuje i onemogućuje ozdravljenje.

<<<Kampanja za buduću konklavu? Konzervativci žestoko protiv pape Franje

Vodi li se paralelno s obračunavanjem sa seksualnim zlostavljanjem i obračun između tzv. konzervativaca na čelu s kardinalom Burkom te onih kardinala sklonih papi Franji u kontekstu pisma nadbiskupa Carla Marije Vigana koji je Papu pozvao da odstupi?

Pročitao sam da je papa Franjo neizravno komentirajući te pojave rekao da su šutnja i molitva jedini pravi odgovor onima koji siju podjele i žele unijeti razdor u Katoličku crkvu. Želeći ga pratiti u šutnji, suzdržat ću se od odgovora na vaše pitanje. Tek ću napomenuti, da bih pokazao da ga želim pratiti i u molitvi, da sva njegova nastojanja, uključujući ovo koje se tiče teme našeg razgovora, rado pratim svojom molitvom.