BOSNA I HERCEGOVINA

Biskup Perić traži hrvatski entitet od Ive Josipovića

28.09.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Zagrebački Večernji list objavio je u današnjem broju Promemoriju koju je biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić uputio predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću

U dokumentu se navodi da 'Hrvati trebaju imati entitet u Bosni i Hercegovini, zajednicu županija ili skup općina'. Istaknuta je potreba 'za hrvatskim institucijama vlasti i društva, kao što to imaju i drugi narodi'. Dramatično je upozorio da će Hrvati nestati bez svog entiteta ili zajednice županija!

'Govorimo o institucijama u kojima će hrvatski građani birati svoje predstavnike na svim razinama, a ne da ih drugi biraju i nameću; gdje će legalno i legitimno izabrani predstavnici moći donositi i provoditi zakone, a ne da nam ih strani dužnosnici po nečijem diktatu donose i nameću... Oni koji nam ne daju institucije žele naš nestanak', istakao je, između ostalog, biskup Perić.

Također, traži pomoć od predsjednika Josipovića u organizaciji institucija školstva i obrazovnog sistema po hrvatskom planu i programu, u organizaciji hrvatskih medija te 'institucija gdje će se uspostaviti porezni i fiskalni sustav u kojem će hrvatski građani imati koristi od novca hrvatskih poreznih obveznika'. Također, zahtijeva pomoć u uspostavi institucija koje će osigurati slobodan rad hrvatskih banaka i poduzeća.

'Hoće li se takav politički sustav, o kojem govorimo, s većinskim hrvatskim pučanstvom zvati samoupravna jedinica, entitet, zajednica županija, skup općina u okviru BiH, hoće li biti u kontinuitetu ili diskontinuitetu teritorija – podložno je razumnu dogovoru', naveo je Perić, prenosi Agencija Anadolija.