svetkovina bogojavljenja

Biskup Košić: Zemaljskim vladarima ne smije biti poniženje pokloniti se Djetetu Isusu

06.01.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Služeći svetu misu u sisačkoj katedrali u ponedjeljak na svetkovinu Bogojavljenja, sisački biskup Vlado Košić rekao je da mudracima s Istoka, slijedeći zvijezdu, nije bilo poniženje pokloniti se Djetetu Isusu pa ne bi to smjelo biti ni jednom predsjedniku ni zemaljskom vladaru

Osvrnuvši se na čitanja Evanđelja po Mateju koje govori o mudracima s Istoka, biskup Košić je u propovijedi istaknuo da su mudraci slijedili zvijezdu, pa iako prvi puta nisu uspjeli, nisu se obeshrabrili i odustali, te su pronašli novorođenog Kralja, što je, poruka i za nas.

"Naš hrvatski narod bio je poganski sve do svojega krštenja u 7. stoljeću, štujući poganske bogove koji ne postoje, a kojima je služio. Tek su u susretu s ovom zemljom, gdje su već živjeli kršćani, poput našeg zaštitnika svetog Kvirina u Sisku, spoznali pravu vjeru i prihvatili kršćanstvo. I baš toj otvorenosti imamo i mi zahvaliti što je naš narod postao dio Katoličke crkve, što je Bog i nas uključio u svoje spasenje", dodao je sisački biskup služeći misu u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

Zanimljivo, naglasio je, "nije svetim kraljevima bilo poniženje pokloniti se Djetetu Isusu, pa ne bi to smjelo biti ni jednom predsjedniku ni zemaljskom vladaru. I upravo zato što smo kroz povijest imali takve velikane koji su bili ponizni pred Bogom, naš je narod opstao i Bog ga je sačuvao da ne propadne u susretu s tolikim ugrozama, ratovima i poteškoćama. Darovi kojima možemo uzvratiti Gospodinu, koji nas predusreće i samim sobom prvi obdari, jesu naša vjera, naše ufanje i naša ljubav“, rekao je, uz ostalo, biskup Košić. Tradicionalno, misno slavlje animirao je sisački Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“, koji je nakon mise održao i kraći koncert.

Bogojavljenje (grč. επιφάνεια „pojavak“, „objava“) je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj, a obilježava se 6. siječnja.