međuvladina konferencija

Biščević o nastojanju Hrvatske da Srbija otvori nova poglavlja s EU-om

20.05.2020 u 15:36

Bionic
Reading

Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević poručio je u srijedu kako Hrvatska, kao predsjedajuća zemlja Europske unije, nastoji do kraja lipnja osigurati održavanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova pregovaračka poglavlja

'Moj mandat bit će upravo velikim dijelom usmjeren na podršku europskom putu Srbije i pomoć kroz razmjenu iskustava', izjavio je Biščević u razgovoru sa srbijanskom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović.

Joksimović i Biščević su, kako je priopćilo ministarstvo, razgovarali o procesu eurointegracija Srbije, predsjedanju Hrvatske EU-om, unaprijeđenju odnosa dviju država i aktualnim regionalnim pitanjima.

Biščević je ministrici Joksimović istaknuo da Hrvatska, kao predsjedajuća, nastoji osigurati održavanje Međuvladine konferencije do kraja lipnja na kojoj bi Srbija otvorila nova pregovaračka poglavlja.

Joksimović je, kako se navodi u priopćenju, 'naglasila značaj činjenice da je Hrvatska, tijekom aktualnog predsjedanja EU-om i u uvjetima pandemije, među prioritetnim temama zadržala politiku proširenja i organizirala videokonferencijski Samit EU-Zapadni Balkan, koji je rezultirao Zagrebačkom dekleracijom'.

'Deklaracijom je potvrđena nedvojbena podrška europskoj perspektivi regije, jedinstvo i solidarnost EU i ZB u doba krize, a najavljen je i investicijski plan EU-a za jesen ove godine kao poticaj regionalnim projektima i gospodarstvima regije', ocijenila je Joksimović.

Ona je, govoreći o dinamici procesa eurointegracija u uvjetima pandemije, istaknula kako 'Srbija očekuje da proces pristupanja država kandidata i potencijalnih kandidata neće biti usporen', te da će "uspostavljeni okviri pregovora o članstvu biti ispoštovani".

Srbija je, s 18 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i još pet za koje su predate pregovaračke pozicije, odmakla u procesu pristupanja, ocijenila je Joksimović.

Ona je, kako se navodi, 'izrazila očekivanje da će i pored pomicanja Izvještaja o napretku za jesen, EK i Hrvatska kao predsjedajuća, naći način da predstave napredak Srbije u reformskim oblastima državama članicama, kako bi do kraja hrvatskog predsjedanja Srbija otvorila bar neko od spremnih poglavlja'.

Biščević i Joksimović su istaknuli uvjerenje kako, unatoč nekim otvorenim pitanjima, "postoje brojne oblasti za suradnju Srbije i Hrvatske na korist građana, poglavito kroz programe lokalne i prekogranične suradnje iz sredstava EU-a" te kroz 'važne regionalne infrastrukturne projekte'.

Naglašen je i 'značaj pojačane gospodarske suradnje u cilju bržeg oporavka gospodarstva' obje države u postpandemijskom razdoblju. Novoimenovani veleposlanik Hrvatske u Beogradu Biščević predao je vjerodajnice predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću 12. svibnja.