HRejting

Birači imaju više razumijevanja za Tomaševića i Možemo! od njihovih političkih protivnika i medija

22.10.2021 u 20:04

Bionic
Reading

Treći dio ovomjesečnog HRejtinga objavljenog u središnjem Dnevniku HTV-a tiče se političke platforme koja određuje kakav će ove godine biti Advent u Zagrebu. Generalna ocjena nakon izjašnjavanja ispitanika mogla bi biti: Birači imaju viši prag tolerancije za Možemo! nego njihovi političkih protivnici i mediji

Anketa je provedena na tri razine. Isto pitanje postavljeno je najprije takozvanoj općoj populaciji, odnosno biračima svih stranaka, zatim samo biračima platforme Možemo! i na kraju biračima s područja Grada Zagreba.

Unatoč gotovo svakodnevnim napisima o slučaju Pripuz, Tomaševićevoj nedosljednosti i čudnim ili protuzakonitim kadrovskim rješenjima, više od 38% (38,2%) ispitanika smatra da Možemo! uspješno vodi glavni grad. Onih drugih ipak je malo više (42,4%), ali je i gotovo 20% (19,4%) onih koji ne znaju što bi mislili, pokazuje anketa HRT-a.

Za birače Možemo!, očekivano, dvojbi nema. Osamdeset posto (79,8%) je uvjereno da su prije četiri mjeseca ispravno glasali. Možemo je razočaralo njih 15% (15,4% + 4,8% ne zna). Zagrepčani su, pak, poprilično podijeljeni, ali ih zasad ipak malo više drži stranu novoga gradonačelnika. 

Da mu je početak uspješan kaže njih gotovo 47% (46,7%), a da je podbacio smatra 44% (43,9%). Što reći o novoj gradskoj vlasti nije znalo oko 9% (9,4%) Zagrepčana.

Gotovo polovica (45,3%) onih koji kažu da je Možemo! dobro odradilo prvih 100-ak dana smatra da je to zato što u gradu više ne funkcionira princip rodbinskih, kumskih i prijateljskih veza. Za drugu polovicu sad se upravlja transparentno (36%), bez skandala i zloporaba ovlasti (16,5%). 

Gomila kostura koji Tomaševiću iskaču iz ormara - to je bio najčešći (34%) odgovor na anketno pitanje: koji su razlozi neuspješnog upravljanja nove gradske vlasti!? Kao drugi i treći razlog, ispitanici navode neznanje i neiskustvo same platforme Možemo! (33,5%) koja usto nema ni bazu neovisnih stručnjaka (20,9%) kojima bi mogli prepustiti, primjerice, vođenje Holdinga. Da su svi oni zapravo aktivisti usmjereni na rušenje, a ne na izgradnju uvjereno je 9% (9,2%) Tomaševićem nezadovoljnih birača.

 Svijetlu budućnost predviđaju im ne samo njihovi birači, nego i oni koji ih na glasačkom listiću nikad ne bi zaokružili. Onih drugih kojima zeleno-lijevi blok ne budi baš nikakvu nadu samo je 20-ak posto. Preciznije, samo 22,3% svih birača misli da se Tomaševićev tim neće uspjeti dokazati u Zagrebu čime će si ugroziti pohod na premijersku fotelju. Drukčijeg je mišljenja više od 2/3 ispitanih. Umjereni optimisti među njima (38,0%) uvjereni su da će se Možemo!, unatoč početnim greškama i lutanjima, ipak stabilizirati i odraditi mandat do kraja. Nepopravljivih je optimista četvrtina (25,5%). Njihovo je stajalište: Možemo! će uspjeti riješiti sve naslijeđene zagrebačke probleme i time dokazati da su spremni za voditi Hrvatsku.