izvađeno iz konteksta

Bin Ladenovo pismo SAD-u mladi Amerikanci naveliko dijele na Tik Toku: Bio je u pravu

17.11.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Desetljećima star dokument koji je navodno napisao likvidirani čelnik Al Kaide Osama bin Laden, pod nazivom 'Pismo Americi', nedavno je postao viralan na TikToku. Neki mladi Amerikanci vjeruju da je iznio valjane stavove o njihovoj zemlji

Dokument na dvije stranice, koji je objavio The Guardian, Bin Laden je napisao 2002. godine kao polemiku protiv SAD-a i svojevrsno opravdanje ideologije koja je dovela da terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Iako je dokument pun zapaljive retorike sada star 21 godinu, neki su u njemu pronašli smisao kojim objašnjavaju aktualna svjetska događanja, uključujući rat Izraela i Hamasa. Bin Ladenove riječi opisuju kao 'pametne' i 'razotkrivajuće'.

Pretraga 'Pismo Americi' na TikToku pokazuje da neki od najpopularnijih povezanih isječaka imaju više od milijun pregleda.

'To je tako divlje, svatko bi ga trebao pročitati', napisala je jedna korisnica TikToka, upozoravajući da joj je pismo 'razbilo iluzije' i ostavilo je 'zbunjenu'. Druga je rekla da je imala 'egzistencijalnu krizu' nakon što je pročitala dokument i da joj je to promijenilo cijelo stajalište o životu, piše Newsweek.

Nekoliko reakcija na pismo s TikToka prikazuje ljude koji rekreiraju svoju radost kada su čuli za Bin Ladenovu smrt 2011., a zatim to uspoređuju sa svojim šokom nakon čitanja pisma 2023., dodajući izraz 'bio je u pravu'.

Bin Laden, sin bogatog saudijskog biznismena, osnovao je Al Kaidu, ili 'Bazu', 1988., nakon poraza Sovjeta u Afganistanu - sukoba u kojem se i sam borio.

Pod njegovim vodstvom, skupina je pokrenula nekoliko smrtonosnih napada u raznim zemljama, uključujući one 11. rujna 2001., kada su teroristi oteli četiri zrakoplova u istočnom dijelu SAD-a, srušivši dva od njih na dva tornja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, i jedan na Pentagon u Arlingtonu u Virginiji. Četvrti zrakoplov srušio se u polju u Pennsylvaniji. U listopadu iste godine Bin Laden dodan je na popis najtraženijih terorista SAD-a.

U napadima 11. rujna poginulo je gotovo 3000 Amerikanaca, a tisuće su ozlijeđene.

U pismu je Bin Laden optužio SAD da je odgovoran za ugnjetavanje Palestinaca zbog podrške Izraelu.

'Stvaranje Izraela jedan je od najvećih zločina, a vi ste vođe njegovih zločinaca', napisao je Bin Laden, dodavši da svaka osoba čije su ruke uprljane doprinosom ovom zločinu mora platiti cijenu, piše Newsweek.

Terorist rođen u Saudijskoj Arabiji tada je napisao da se Palestinci moraju 'osvetiti', kao i narod Afganistana. Navodna uloga SAD-a u ugnjetavanju Palestinaca i muslimana, prema Bin Ladenu, bila je opravdanje za ubojstvo američkih civila.

TikTok zabranio dijeljenje 'Pisma Americi' Izvor: Društvene mreže / Autor: NBC

'Američki narod je taj koji plaća poreze kojima se financiraju avioni što nas bombardiraju u Afganistanu, tenkove koji napadaju i uništavaju naše domove u Palestini, vojske koje okupiraju naše zemlje u Arapskom zaljevu i flotu koja osigurava blokadu Iraka', napisao je Bin Laden.

'Zbog toga američki narod ne može biti nevin za sve zločine koje su protiv nas počinili Amerikanci i Židovi', zlobno je zaključio.

Guardian je u međuvremenu izbrisao pismo bez objašnjenja.

Na stranici sada stoji poruka koja glasi: 'Ova je stranica prethodno prikazivala dokument koji je sadržavao, u prijevodu, puni tekst 'pisma američkom narodu' Osame bin Ladena, kako je objavljeno u Observeru u nedjelju 24. studenog 2002. Dokument koji je ovdje objavljen istog dana uklonjen je 15. studenog 2023.'

U vrijeme izvorne objave Guardian je opisao pismo kao 'jezivu novu poruku Osame bin Ladena' što je kružila među britanskim islamskim ekstremistima, 'pozivajući na napade na civile i opisujući 'islamsku naciju' kao 'željnu mučeništva''.

Uklanjanje dokumenta s web stranice britanskih novina dovelo je do optužbi za zavjeru za prikrivanje istine. Iz Guardiana su za Newsweek objasnili situaciju na sljedeći način: 'Transkript objavljen na našoj web stranici 2002. naširoko se dijelio na društvenim mrežama bez punog konteksta. Stoga smo ga odlučili ukloniti i umjesto toga usmjeriti čitatelje na članak koji ga je izvorno kontekstualizirao.'

Međutim mnogi na društvenim mrežama kritiziraju one koji u pismu vide bilo što vrijedno, a jedan je korisnik opisao ljude koji nalaze 'istinu' u pismu 'smiješnima'. Drugi je pak ustvrdio da bi ponovno prenošenje pisma moglo biti dio 'namjerne kampanje manipulacije trendovima'.