ZAVJET ŠUTNJE U SDP-U

'Bilo bi najbolje da Grabar Kitarović sama zatraži ocjenu ustavnosti'

14.01.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Nakon što je Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal pobjedu Kolinde Grabar Kitarović ocijenila upitnom te najavila mogućnost podnošenja zahtjeva za preispitivanjem rezultata izbora Državnom izbornom povjerenstvu i Ustavnom sudu, u SDP-u je zavladao zavjet šutnje. Potom su se kratko oglasili: 'Izneseni stav je osobni stav kolegice Sandre Petrović Jakovina, a ne stav Socijaldemokratske partije Hrvatske', poručili su iz SDP-a putem Twittera. Nije, međutim, isključeno da bi zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu u konačnici mogao podnijeti netko drugi jer bi za SDP to jednostavno bilo kontraproduktivno

Predsjednik Sabora Josip Leko nije demantirao da se o tome razmišlja. U odgovoru za tportal, podsjeća da je on čestitao Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike Hrvatske, baš kao što joj je pobjedu priznao i čestitao i aktualni predsjednik Republike Ivo Josipović.

'Eventualni zahtjev za preispitivanje te pobjede pitanje je za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te se predsjednik Hrvatskoga sabora ne namjerava miješati u njihove ovlasti', odgovorio je Leko.

Ministar obrane Arsen Bauk naglašava da ne vidi nikakvu potrebu za javnom polemikom o ocjenama koje je za tportal iznijela bivša europarlamentaka i članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja

'Postupak nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora propisan je Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu kao i Zakonom o izboru Predsjednika Republike Hrvatske. Tamo su definirani mogući predlagatelji i svatko tko ima bilo kakvu sumnju može je preispitati. U konačnici, odluku će donijeti tijelo koje je za to zaduženo, tj. Ustavni sud', rekao je Bauk.

Tko sve može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu?

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može podnijeti i HNS, jedna od stranaka koje su podržale predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića.

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh na svom Facebook profilu napisao je da je ovo vrlo neugodna situacija za Ivu Josipovića, ali još gora za Kolindu Grabar Kitarović.

'Sumnje u ustavnost njenoga izbora u drugome krugu, popraćene jasnim matematičkim analizama, ozbiljne su koliko su i kontradiktorne i Državno izborno povjerenstvo je zbog toga vjerojatno na sto muka jer mora uskoro proglasiti službene i konačne rezultate. One su teško breme za već proglašenu pobjednicu koja se ni kriva ni dužna našla u vrtlogu oprečnih tumačenja. Zato bi najbolje bilo da ona sama zatraži hitnu ocjenu ustavnosti, svakako prije najavljene inauguracije. Žurni pravorijek Ustavnoga suda spriječio bi sve daljnje spekulacije i osnažio načelo vladavine prava kao i stabilnost političke institucije predsjednika Republike', poručio je Beus Richembergh

U svakom slučaju, ništa se neće formalno poduzeti prije nego što DIP proglasi potpune i službene rezultate predsjedničkih izbora, što će potrajati još najmanje tjedan dana s obzirom na to da se u nedjelju izbori ponavljaju na biračkom mjestu br. 46 u Karlovcu. Ondje je, podsjetimo, utvrđeno da je glasovao manji broj birača (265) od broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji (267) te je imenovan novi birački odbor.

Izvršavanje nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora predsjednika Hrvatske od Ustavnog suda mogu tražiti političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori.

Rakar: Treba znati dostojanstveno gubiti

Poduzetnik, bloger i bivši član izbornog stožera Ive Josipovića Marko Rakar također se oglasio na Facebooku: 'Ekipa, cijenim entuzijazam, no jednostavno treba prepoznati kada je sudac svirao kraj (a svirao je, možda neki nisu dobro čuli). U životu treba znati dobivati, treba znati i gubiti, no i jedno i drugo treba biti dostojanstveno.'

Više o toj temi možete pročitati ovdje