SKUP ŠEFOVA DIPLOMACIJA EU

Bildt protiv pojačanog nadzora Hrvatske

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 11:42
  • Objavljeno 20.06.2011 u 11:34
Carl Bildt

Carl Bildt

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Pitanje hrvatskog članstva više nije problem za Europsku uniju, ostalo je dogovoriti još neke pojedinosti i to se treba riješiti do kraja ovoga tjedna, izjavio je u ponedjeljak luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn

'Ciljamo na 1. srpnja 2013. godine, na dobrom smo putu. Ima nekih detalja koje bi trebali riješiti do kraja ovoga tjedna. Trebali bismo ove godine potpisati ugovor o pristupanju i onda ostaje godina i pol za njegovu ratifikaciju. Mislim da Europska unija, što se tiče ulaska Hrvatske, više nema problema', rekao je Asselborn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije.

Nizozemski ministar je kratko izjavio da je potreban 'pojačani monitoring' ispunjavanja hrvatskih obveza, dok s druge strane njegov švedski kolega 'ne vidi potrebe za tim'.

'Treba nam pojačani monitoring u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo. Taj monitoring mora biti eksplicitan u nekoliko komponenti u pogledu vladavine prava, borbe protiv korupcije itd.', rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

'Ne vidim potrebe za tim, ali sačekajmo što će proisteći iz rasprave', rekao je sa svoje strane šef švedske diplomacije Carl Bildt.

Finski ministar Alexander Stubb je istaknuo važnost nadzora ispunjavanja obveza u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, dodajući da nije prihvatljivi monitoring nakon ulaska u članstvo kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku.

Europska komisija u prošli je petak predložila uobičajeni monitoring kakav se i dosad primjenjivao i u Komisijinu prijedlogu se ne spominje nikakva mogućnost sankcija u slučaju neispunjavanja obveza.

Po diplomatskim izvorima, predstavnici nekih zemalja članica u radnoj skupini za proširenje traže da se pojača monitoring i da se predvidi mogućnost donošenja 'odgovarajućih i prikladnih mjera' u slučaju neispunjavanja obveza, na temelju monitoringa i na prijedlog Komisije.

Rasprava o Hrvatskoj predviđena je u utorak u okviru sastanka Vijeća za opće poslove, koji čini ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi