Bilbao - Guggenheim, Radiohead i par pintxosa!

Bilbao - Guggenheim, Radiohead i par pintxosa!

16.07.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Ovaj baskijski grad ne samo da je jedna od najvažnijih španjolskih luka, nego je jedno od najznačajnijih kulturnih središta na Pirinejskom poluotoku zahvaljujući svojoj suvremenoj arhitekturi u kojoj najvažnije mjesto zasigurno zauzima Guggenheim muzej.

Iako je Guggenheim muzej najveća atrakcija Bilbaa i veličanstven primjer avangardne arhitekture dvadesetog stoljeća koji je projektirao američki arhitekt Frank O. Gehry, nikako nije jedina jer ovaj je baskijski grad prepun zavodljivih kulisa.

Predivna izložba Davida Hockneya u Guggenheim muzeju.
Moja malenkost ispred Jeff Koonsovih 'Tulipana'.


Gdje god vam pogled seže neka vas druga novotarija iznenadi. Od modernih zgrada koje se nevjerojatno dobro uklapaju sa starom arhitekturom, preko street arta koji je jedan od najzanimljivijih koje sam vidjela u životu, rijeke Nervion, žile kucavice grada koja se ulijeva u Atlanski ocean, sve do predivnih zelenih brdašaca kojima je grad okružen sa svih strana.

Još prije negoli sam dala petama vjetra za Bilbao (imajte na umu da sam dobila akreditaciju svega dva dana prije početka festivala BBK Bilbao koji je bio glavni motiv mog odlaska) upozorena sam od strane mojih španjolskih cimera da posebnu pažnju posvetim gastronomskoj ponudi za koju moram reći da je najbolje što sam do sada probala na Pirinejskom poluotoku. Pintxosi, kako Baskijci zovu male slasne zalogaje, uistinu su za prste polizati. Ima ih raznih, no meni su se najviše svidjeli oni s bakalarom u kombinaciji s povrćem.

Nakon toliko melema za oči i nepce trebalo je razgaliti malo i uši. BBK Bilbao se pobrinuo za to. The Cure, Radiohead, Garbage, Keane The Kooks, Snow Patrol, Block Party, Mumford & Sons samo su neki od bendova koji su zasvirali na potonjoj bini na brdu Kobatemendi

Trebam li uopće isticati koliko sam bila uzbuđena što ću slušati uživo jedan od mojih najdražih živućih bendova? Preko stotinu tisuća ljudi došlo je vidjeti Radiohead koji je svojom zvučnom i vizualnom kulisom potvrdio da je još uvijek jedan od najvećih bendova današnjice. Thom Yorke i momci priuštili su nam doživljaj kojeg ću se sjećati dok sam živa.

No, još me jedan bend usrećio. Garbage također zvuči fantastično live, a kao što možete vidjeti Shirley Manson se još uvijek drži k'o curetak. :)

Ukoliko vam se sviđaju malo pomaknutije stvari, suvremena arhitektura, dobra papica, ugodna klima i sjajna glazba, posjetite Bilbao, a moja je preporuka da to bude u vrijeme BBK festivala.

Uspjela sam iskopati snimku cijelog koncerta Radioheada s turneje 2012. s Coachella festivala da se uvjerite barem u dijelić atmosfere. Pa mi recite da nije vrijedilo svakog prevaljenog kilometra i potrošenog eura! :)