povratak u politiku

Bila je ikona desnice pa propala u zemlju, a sad se vraća s HSP-om: Što hoće Bruna Esih?

05.02.2024 u 19:54

Bionic
Reading

Mnoge je ovih dana iznenadila vijest o povratku nekadašnje ikone desnice na političku scenu. Bivša saborska zastupnica Bruna Esih prije nekoliko dana pristupila je HSP-u, četiri godine od nestanka iz političkog života

Kada se široj javnosti nepoznata predsjednica udruge Hrvatski križni put Bruna Esih 2015. pojavila kao izaslanica tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji u Bleiburgu, nitko nije ni slutio da će već sljedeće godine zabljesnuti kao ikona desnice te uz pomoć preferencijalnih glasova i jake podrške ući u Sabor. Nakon nekoliko godina njezin zvjezdani put se ugasio, a sada se pokušava vratiti na političku scenu kroz HSP, stranku koja je također daleko od svojih najslavnijih dana iz 90-ih te je posljednji put osvojila saborski mandat prije više od deset godina.

Iako nikada nije bila članica HDZ-a, Esih je bila povezana s Tomislavom Karamarkom i pojavila se na HDZ-ovoj listi za Sabor na izborima 2016. Kazala je tada da se odlučila kandidirati jer je uvidjela da se stavovi novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića podudaraju s njezinim djelovanjem, a to je istraživanje komunističkih zločina i stradavanje Hrvata nakon Drugog svjetskog rata.

No suradnja u sklopu HDZ-a nije dugo potrajala. Već 2017. sve je puknulo jer se Esih odlučila kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, a HDZ je kao svog kandidata izabrao Dragu Prgometa. I dok ona sama, s obzirom na to da nikada nije bila ni članica HDZ-a, nije mogla biti izbačena iz stranke, podrška njezinoj kandidaturi koštala je stranačke iskaznice Zlatka Hasanbegovića. Nakon što je najavila kandidaturu, Hasanbegović je u svojim izjavama tjednima plesao na rubu, a kap koja je prelila čašu bila je kada je njegovo ime osvanulo na njezinoj listi za lokalne izbore.

Sama Esih na izborima u Zagrebu nije uspjela ući u drugi krug, bila je tek četvrta, no njezina lista osvojila je dovoljno da bude jezičac na vagi u sklapanju većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Bivši gradonačelnik Milan Bandić za većinu je morao pridobiti i HDZ i Esih, a njezina je strana inzistirala na promjeni imena Trga maršala Tita, što je na kraju i ispunjeno. Netom nakon lokalnih izbora Hasanbegović i Esih osnovali su novu stranku - Neovisni za Hrvatsku, čija je ona bila predsjednica. S tom strankom djelovali su i u Saboru kao zastupnici, a nerijetko se Esih žestoko sukobljavala s premijerom Plenkovićem.

  • +9
Bruna Esih Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Otprilike u isto vrijeme dok je verbalno vrilo u Saboru zaiskrilo je i na lokalnoj razini u Gradskoj skupštini, u kojoj je došlo do prekida suradnje između Bandića, HDZ-a i liste Brune Esih, no to je tek bio početak kraja. Na europskim izborima 2019., na koje su Neovisni za Hrvatsku izašli s HSP-om, nisu uspjeli prijeći izborni prag, a samo nekoliko mjeseci kasnije došlo je i do razlaza između Esih i Hasanbegovića. Padale su tada između dvoje dotadašnjih bliskih prijatelja i teške riječi, pa je tako Esih optužila Hasanbegovića i za izdaju.

Sam Hasanbegović odlučio se na osnivanje nove stranke Blok za Hrvatsku, a Esih je u koaliciji s HSP-om i Generacijom obnove odlučila izaći na parlamentarne izbore 2020. Uspjeha na izborima nije bilo i desna koalicija nije osvojila mandat, a ona se nakon toga, sve dosad, povukla iz političkog života.