NOVO KRIZNO ŽARIŠTE

Bijesni Rumunji zapalili centar Bukurešta

16.01.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Prosvjedi diljem zemlje započeli su u četvrtak u znak podrške zamjeniku ministra zdravstva koji je podnio ostavku

Rumunjska interventna policija u nedjelju je morala koristiti suzavac kako bi zaustavila prosvjednike koji su na njih bacali kamenje i po Bukureštu palili kioske i kante za smeće četvrtog dana prosvjeda protiv mjera štednje.

Prosvjednici su se u nešto mirnijem okruženju okupili u nekoliko gradova Rumunjske tražeći ostavku predsjednika Traiana Basescua i vlade premijera Emila Boca

Prosvjedi diljem zemlje započeli su u četvrtak, javlja Reuters, u znak podrške zamjeniku ministra zdravstva koji je podnio ostavku nakon kritiziranja kontroverzne reforme zakona o zdravstvenom sustavu koji bi omogućio privatnicima da budu dio državne službe.

Vlada je prijedlog zakona povukla još u petak, ali to nije pomoglo ublažiti reakcije prosvjednika koji su se vratili na ulice kako bi izrazili opće nezadovoljstvo rezovima potrošnje i lošem životnom standardu.

Jučerašnji prosvjed u Bukureštu bio je najnasilniji od početka financijske krize u toj zemlji. Iako je vlada srezala broj državnih službenika i povisila PDV, Rumunjska je do sada uspješno izbjegavala ovakve vrste prosvjeda koji su se mogli vidjeti u ostalim dijelovima Europe.

Više od 50 osoba zatražilo je liječničku pomoć, a oko 40 prosvjednika pritvoreno je zbog vandalizma.

Prosvjednici su se počeli okupljati u nedjelju popodne, a do večeri brojka je narasla na oko 1.000. Noseći zviždaljke i rumunjsku zastavu te transparente raznih natpisa kao što su 'Želimo poštovanje' i 'Nema više korupcije', prosvjednici su skandirali 'Ostavka, ostavka!.

Vlada je, naime, morala poduzeti bolne, ali neophodne mjere u dvogodišnjem planu pomoći koji im je predložio Međunarodni monetarni fond kako bi se stabilizirala valuta i poduprle državne financije.

Neredi u Rumunjskoj