ismijani predsjednik

Stanovnici Tijuane zbog pograničnog zida Trumpa nazvali 'luđakom'

13.03.2018 u 22:18

Bionic
Reading

Stanovnici sirotinjskih dijelova Tijuane smatraju prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa o izgradnji graničnog zida s Meksikom gubitkom novca i ismijavaju njegovu zamisao o tomu da će monolitne ploče zaustaviti očajne imigrante u nakani da prijeđu granicu

Trump bi tijekom dana trebao doputovati u prvi posjet Kaliforniji otkad je postao predsjednik SAD-a. U San Diegu će razgledati modele zida, a promatrači očekuju brojne prosvjednike, one koji pozdravljaju taj potez i one koji mu se protive.

U siromašnoj četvrti Rancho Escondido, na meksičkoj strani granice, lokalni su stanovnici u ponedjeljak Trumpa nazvali 'luđakom' jer vjeruje da će ulaganjem milijarda dolara u izgradnju zida uspjeti spriječiti ljude koji su odlučni u nakani da prijeđu granicu sa SAD-om i pobjegnu od siromaštva i nasilja u Meksiku i zemljama središnje Amerike.

'Veličina toga zida potpuno je nevažna', kaže Rogelio Perez (48) koji živi u sirotinjskoj četvrti u improviziranoj kolibi od blata ispred koje odnedavno niče devet metara visok zid od betona i čelika.

'Mislim da će ljudi i dalje pokušavati prijeći zid. Možda čak i skokom s motkom, kao na Olimpijadi', kaže Perez uz smijeh.

Osam modela graničnog zida između SAD-a i Meksika dizajniralo je šest američkih tvrtki, a prikazane su u listopadu prošle godine.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Uprava carinske i granične zaštite može odabrati više pobjednika ili nijednog, a izvođači radova ocjenjuju sve modele.

Gradilište se nalazi oko tri kilometra istočno od graničnog prijelaza Otay Mesa u San Diegu čija čelična mrežasta ograda seže do Tihog oceana.

Zid bi u konačnici trebao biti dugačak 1046 kilometara, a njegova izgradnja trebala bi trajati oko dvije godine. Trump je za to od Kongresa zatražio 18 milijarda dolara.

Magda Palacios (56), koja živi u kolibi izgrađenoj od metalnih i drvenih predmeta pronađenih na smeću, u šali kaže da bi bilo bolje da je američki predsjednik taj novac investirao u sprečavanje priljeva imigranata u Sjedinjene Države. 'Bilo bi puno bolje da nam, umjesto da gradi zidove, pošalje novčane čekove', rekla je Palacios.