RASNA NAPETOST

Bijeli policajac u SAD-u ubio crnca u prometnoj kontroli

08.04.2015 u 10:04

Bionic
Reading

Policajac, bijelac, uhićen je i optužen za ubojstvo u utorak u North Charlestonu, u Južnoj Karolini u Sjedinjenim Državama, pošto je više puta pucao u nenaoružanog crnca koji je htio pobjeći, dok u zemlji vlada veoma velika rasna napetost

Policajac Michael Slager je, zaustavivši automobil radi redovite prometne kontrole, osam puta pucao u leđa čovjeku koji trči, vidi se na snimci koju je New York Timesu poslao jedan očevidac.

Na snimci se zatim vidi kako policajac mirno dolazi do vozača, Waltera Scotta, u pedesetim godinama, naređuje mu da stavi ruke na leđa i stavlja mu lisičine.

Muškaraca je nedugo zatim podlegao ozljedama.

Izgred se dogodio u subotu nakon prometne kontrole, pošto je policajac primijetio da jedno svjetlo na automobilu ne radi.

Prije pucnjave policajac i vozač su se posvađali, piše mjesni list Post and Courier.

Policajac, kojemu prijeti smrtna kazna ili 30-godišnji zatvor, uhićen je i prepraćen u zatvor u Charlestonu, dodaje policija u priopćenju.

Na upit AFP-a, policija Južne Karoline nije htjela komentirati slučaj budući da istraga još traje.

Izgred se događa u okolnostima velike rasne napetosti u SAD-u koju bi ovaj slučaj mogao dodatno pogoršati. SAD u zadnje vrijeme potresaju brojni slučajevi u kojima bijeli policajci ubijaju ili grubo postupaju s pripadnicima afroameričke zajednice.

Američko ministarstvo pravosuđa nedavno je otvorilo i ured koji će se baviti poboljšanjem veza policije i crnačkog stanovništva.