PROGRAM DREAMERS

Bijela kuća: Odluku suca o blokadi je skandalozna

10.01.2018 u 17:19

Bionic
Reading

Bijela kuća je u srijedu osudila 'skandaloznu' odluku koju je u utorak odredio jedan američki sudac kojom se privremeno blokira ukidanje programa prema kojem se mladim ilegalnim imigrantima omogućivao rad i studij u Sjedinjenim Državama.

Sudac William Alsup iz San Francisca, kojega je imenovao bivši demokratski predsjednik Bill Clinton, je naložio vladi da u potpunosti provede program diljem Sjedinjenih Država do donošenja konačne presude ili nove odluke.

'Smatramo ovu odluku skandaloznom', rekla je Sarah Sanders glasnogovornica Donalda Trumpa i rekla da je odluka donesena istog kada je održan sastanak u Bijeloj kući u nazočnosti zastupnika dviju strana o budućnosti mladih primatelja tog programa, poznatog pod nazivom 'Dreamers'.

'Pitanje te važnosti treba riješiti uobičajenim zakonodavnim putem', procijenila je i tvrdila da je američki predsjednik želio postići trajno rješenje o tom predmetu kako bi ispravio odluke koje nisu u skladu s ustavom koje je donio njegov prethodnik Barack Obama.

Trump je u srijedu nakon odluke suca napao američki pravosudni sustav kao 'razoren i nepošten'. Trump je na Twitteru napisao 'da to dobro pokazuje kako je razoren i nepošten naš sudski sustav kada suprotstavljena strana u slučaju (poput DACA) uvijek ide 9-tom prizivnom sudu i skoro uvijek dobiva prije nego presudu ponište viši sudovi'.

Alsupov sud je okružni sud za sjeverni okrug Kalifornije, a prizivima za odluke toga suda obično se bavi 9-ti prizivni sud koji isto tako razmatra prizive na presude okružnih sudova na američkom Zapadu, Havajima  i Guamu.

  • +7
Pogled iz bliza: Imigranti Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

U svojoj odluci od 49 stranica, sudac je procijenio da je stajalište ministarstva pravosuda da se radi o nezakonitom programu na temelju 'pogrešne pravne osnove'.

Korisnici tog programa Daca (Deferred Action for Childhood Arrival) mogu ponovo predati molbe i vlada mora javno objaviti da se program ponovo primjenjuje.

U rujnu je američki predsjednik ukinuo ovaj program, nastao 2012., koji je omogućio 690.000 mladih ljudi koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države kao djeca da rade i legalno studiraju dok ih štiti od deportacije, ali je odgodio provedbu svoje odluke do ožujka kako bi Kongresu dao vremena za pronalaženje 'trajnog rješenja'.