I OVCE I NOVCE

Bijela kuća: Izrael mora zaštititi civile u Gazi

21.07.2014 u 22:16

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale Izrael da čini više da zaštiti civile u Gazi, 14. dana izraelske ofenzive u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo 560 Palestinaca, većinom civila

'Željeli bismo da Izrael čini još više kako bi zajamčio sigurnost civila', rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Ponovo naglasivši da Izrael ima pravo 'braniti svoje građane', Earnest je ocijenio 'neprihvatljivim da Hamas i dalje raketira izraelske civile'.

'Istodobno želimo biti sigurni da Izrael čini sve što je u njegovoj moći kako bi bio na visini vlastitih zahtjeva u vezi sa zaštitom nedužnih civila', dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da će državni tajnik John Kerry, koji je na putu u Kairo, pokušati što prije ishoditi primirje kako bi se 'zaustavile borbe i sačuvao život nedužnih civila u Gazi i u Izraelu'.

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon zatažio je u ponedjeljak 'trenutačni' prekid neprijateljstva između Izraela i palestinskog Hamasa, na tiskovnoj konferenciji u Kairu kamo je doputovao kako bi pokušao ishoditi primirje.

Diplomatski napori su se nedavno pojačali u egipatskoj prijestolnici pošto je u sukobu u Pojasu Gaze u dva tjedna ofenzive poginulo više od 560 Palestinaca, uglavnom civila i 25 izraelskih vojnika.