THE NEW YORK TIMES

Bijela kuća dogovorila Mubarakov odlazak s vojskom

04.02.2011 u 07:09

Bionic
Reading

Prema pisanju The New York Timesa, Bijela kuća je dogovorila s egipatskim generalima odlazak Hosnija Mubaraka, a tranzicijsku bi vladu pomoću oružanih snaga predvodio potpredsjednik Omar Sulejman, dosadašnji šef tajnih službi, koji ima zadatak spriječiti islamiste, ali i potpuni kaos o kojem je Mubarak sinoć u ekskluzivnom razgovoru govorio novinarki ABC-a Christiane Amanpour

U ime vojske, u privremenu bi vladu ušao general Sami Enan, glavni zapovjednik oružanih snaga, i general Muhamed Tantavi, sadašnji ministar obrane.

Oni bi trebali pripremiti ustavne promjene i panel za široki nacionalni dijalog za pripremu novog izbornog zakona i opće izbore predviđene za rujan, u što bi bio uključen i umjereni ogranak Muslimanske braće.

The New York Times se poziva na izvore u američkoj i egipatskoj vlasti te tvrdi da se odlazak Mubaraka dogovara mimo njega, zbog čega nije jasno podržava li predsjednik Barack Obama rješenje koje, u svakom slučaju, podrazumijeva vojni udar.

List isto tako donosi mišljenje nekih neimenovanih egipatskih dužnosnika koji tvrde da odlazak Hosnija Mubaraka neće zadovoljiti demonstrante te da su generali podijeljeni.

'Ono što sada brine Mubaraka jest da će biti, ako i prihvati plan Bijele kuće koja zagovara brzi silazak s vlasti, još većih zahtjeva opozicije, a to bi ugrozilo temelje režima za koji se borio 30 godina', kaže pak Leslie H. Gelb, počasni predsjednik Savjeta za vanjsku politiku.

Bijela kuća prati razvoj događaja, između ostalog sposobnost vojske da kontrolira pobunu i nasilje na ulicama Kaira i oko Trga oslobođenja.

List donosi i špekulacije egipatskih izvora prema kojima bi Mubarak stajao iza scenarija vlastita odlaska u režiji vojske koja bi i dalje bila u dosluhu s njim tijekom tranzicije.