JOSIPOVIĆ U SAD-U

'BiH treba jednakopravnost naroda'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2011 10:37
  • Objavljeno 10.02.2011 u 09:04
IVO JOSIPOVIĆ

IVO JOSIPOVIĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u srijedu navečer u New Yorku, nakon konferencije povodom 15. obljetnice Daytonskoga sporazuma, da je taj sporazum zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, no nije riješio sva pitanja, u prvome redu jednakopravnost svih naroda

'Daytonski sporazum ispunio je najvažniju funkciju - zaustavio je rat i omogućio da se u BiH krene novim putem. On nije riješio sva pitanja i danas su svi svjesni kako BiH treba i određene promjene, u prvom redu uspostavljanje i jednakopravnost svih naroda', izjavio je Josipović za 'Dnevnik 3' Hrvatske televizije, dodajući da su potrebne reforme koje će BiH omogućiti da uđe u EU.

Drži da je europska budućnost regije važna, izrazivši optimizam da će političari u BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu put EU.

Na pitanje treba li sporazum dograditi i je li današnja konferencija išla u tom smjeru, Jospović je rekao da je ona bila prigoda da se ukaže na to da je Dayton u svoje vrijeme bio važan politički sporazum. S druge strane, govorilo se o budućnosti, što je i najvažnije, kazao je predsjednik i istaknuo kako je važno da svi prepoznaju da samo tri konstitutivna naroda u BiH, bez ikakvog miješanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rješenje.

Na pitanje mogu li se Hrvati nadati međunarodnoj pomoći, odnosno pritisku kako bi dobili ravnopravan položaj u BiH, Josipović je rekao da misli kako je od međunarodnog pritiska važnije novo doba u BiH koje je tu, bez obzira na probleme koje ta zemlja ima.

Ocijenio je da je donedavno pitanje jednakopravnosti i mogućih promjena u tom pravcu bilo tabu tema, dok se danas o tome otvoreno govori. Najvažnije je da problem prepoznaju političari u BiH koji nisu Hrvati, kazao je Josipović, dodajući da pitanje položaja jednog naroda danas nije ekskluzivna tema samo za Hrvate.

Izrazio je sigurnost da će reforme koje idu u BiH na neki način prepoznati to pitanje i da će se na institucionalnoj razini, ne prekrajanjem unutarnjih i vanjskih granica, naći zadovoljavajuće rješenje koje će i Hrvatima omogućiti jednake mogućnosti participiranja u donošenju političkih odluka.

Na upit je li posjet SAD-u dio lobističke turneje za hrvatsko pristupanje EU, Josipović je rekao da se susreo i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je u svome izlaganju na konferenciji rekla da je Hrvatska ispred samih vrata EU-a te da je pitanje trenutka njezina ulaska. Komunikacija koju imamo sa SAD-om i EU-om je dio lobističkih nastojanja i mislim da smo na dobrom putu i da će Hrvatska u dogledno vrijeme završiti pregovore, rekao je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!