POVRAT BOLNICE U CAVTATU

BiH spremna tužiti Hrvatsku Europskom sudu pravde

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 13:01
  • Objavljeno 22.03.2012 u 12:36
Cavtat

Cavtat

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako Ustavni sud Hrvatske odbije ustavnu tužbu Bosne i Hercegovine vezanu uz zahtjev za povrat nekadašnje dječje bolnice u Cavtatu državno pravobraniteljstvo BiH zatražit će zaštitu vlasničkih prava nad tim objektom pred Europskim sudom pravde u Strasbourgu, najavila je zamjenica pravobranitelja BiH Željka Klobučar

U izjavi koju u četvrtak prenosi Dnevni avaz Klobučar je kazala kako je Vijeće ministara BiH od državnog pravobraniteljstva zatražilo informaciju o tome u kojoj je fazi rješavanje zahtjeva za povrat objekata i zemljišta u Cavtatu na kojemu je prije rata djelovala dječja bolnica 'Dr. Nemanja Vlatković' i koja je bila u vlasništvu Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS).

'Pravobraniteljstvo BiH čekao odluku Ustavnog suda Hrvatske, a ako ona bude donesena na štetu BiH zatražit ćemo zaštitu pred Europskim sudom u Strasbourgu', kazala je Klobučar.

Pravobraniteljstvo BiH je ustavnu tužbu podnijelo Ustavom sudu Hrvatske u veljači 2010. godine.

Slučaj cavtatske bolnice, odnosno sada već ruševnih objekata i napuštenog, no iznimno atraktivnog zemljišta uz samu obalu mora, BiH je otvorila 2004. godine kada je već bio otvoren stečajni postupak. Pravobraniteljstvo BiH i uprava KCUS-a zatražili su da se iz stečajne mase izuzmu objekti za koje su smatrali da su bosanskohercegovačko vlasništvo. Trgovački sud u Dubrovniku je takav zahtjev odbio iste godine, a odlučujući o žalbi iz BiH presudu je nešto kasnije potvrdio Visoki trgovački sud u Zagrebu.

Vlasti BiH potom su podnijele zahtjev za reviziju presude Vrhovnom sudu Hrvatske, no taj je zahtjev ovaj sud odbio kao neutemeljen.

Ustavna tužba posljednji je pravni instrument kojega pravobraniteljstvo BiH može iskoristiti pred hrvatskim pravosuđem prije eventualnog iznošenja slučaja pred međunarodnim sudovima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!