ODLUKA VIJEĆA MINISTARA

BiH se zadužuje za 300 milijuna eura za koridor Vc

28.07.2016 u 19:27

Bionic
Reading

Vijeće ministara BiH u četvrtak je odobrilo više kreditnih zaduženja od 300 milijuna eura za izgradnju oko 30 kilometara autoceste na koridoru Vc, dok je resorni ministar predložio aktiviranje javno-privatnog partnerstva kako bi se ubrzala izgradnja tog prometnog pravca.

Vijeća je prihvatilo dva sporazuma i tri ugovora kojima se osiguravaju financijska sredstva za izgradnju nekoliko dionica i poddionica na Koridoru Vc u dužini od oko 30 kilometara.

Riječ je u 176 milijuna eura vrijednom ugovoru između BiH i Europske investicijske banke (EIB) za izgradnju tunela Kvanj i točke Buna kod Mostara te tunela kod Zenice i sporazumu o zajmu s OPEC fondom od 49 miliona eura za dio zaobilaznice oko Zenice.

Vlasti BiH odobrile su i kreditni sporazuma s Kuvajtskim fondom za izgradnju dionice autoceste Nemila – Donja Gračanica, vrijednog 36 milijuna eura te ugovor s Europskom bankon za obnovu i razvoj o kreditiranju projekta na Koridoru Vc od granice s Hrvatskom u mjestu Svilaju do Odžaka vrijednog 40 milijuna eura.

Državni ministar prometa i veza upozorio je međutim da taj model neće omogućiti izgradnju autoceste u roku od 10 do 15 godina, pa je predložio model javno-privatnog partnerstva u kojem bi zajedničko djelovanje države s velikim privatnim tvrtkama omogućilo brže investiranje i skratilo razdoblje izgradnje infrastrukture u cijeloj BiH.

"Zašto ne bismo dopustili da strani investitori investiraju svoj novac u BiH i da u sljedećih pet godina napravimo više autoceste nego što bismo napravili u predstojećih 15 godina“, rekao je novinarima ministar Ismir Jusko.