'NEZAVISNE NOVINE'

BiH: Objavljen popis tisuća prisluškivanih brojeva

12.04.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Policijske i obavještajne agencije u Bosni i Hercegovini u protekle su tri godine prisluškivale na tisuće telefonskih brojeva a postoje naznake kako su neka od prisluškivanja provođena protuzakonito, tvrde u utorak banjalučke 'Nezavisne novine'

Ovaj list objavio je presliku informacija Ministarstva sigurnosti BiH s popisima prisluškivanih brojeva iz 2008, 2009. i 2010. godine, no bez navođenja imena korisnika.

Riječ je o telefonskim priključcima koje su navodno prisluškivale Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA).

'Nezavisne novine' tvrde kako je u ovom razdoblju prisluškivano više od pet tisuća telefonskih brojeva, a među njima su mnogi tzv. prepaid priključci.

Članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić ustvrdila je kako se u toj državi provode 'brojna protuzakonita prisluškivanja', posebice osoba iz političkog života.

'Sigurni smo da se u ovoj zemlji prisluškuje veliki broj ljudi i to naročito iz političkog života i sigurni smo da se to čini na nelegalan način', izjavila je Majkić koja je ujedno istaknuta dužnosnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

SNSD učestalo optužuje gotovo sva tijela vlasti na državnoj razini zbog djelovanja koje je navodno protivno ustavu i zakonima pokušavajući, kako se ocjenjuje, na taj način argumentirati zahtjeve za zadržavanjem što više ovlasti na razini entiteta.

Predsjedatelj povjerenstva parlamenta BiH za nadzor nad OSA-om Mirko Okolić, koji također dolazi iz Republike Srpske, ustvrdio je pak kako nema nikakvih dokaza da bi obavještajna služba bila uključena u protuzakonita prisluškivanja. Kazao je kako su nekoliko puta provedene provjere u Središtu za prisluškivanje te kako je svaki put utvrđeno da su prisluškivanja provođena uz naloge Suda i Tužiteljstva BiH.

Zakon o OSA-i, među ostalim, definira kako se svaku osobu koju je ta agencija pratila ili prisluškivala po nalogu državnog suda o tome mora izvijestiti u roku od trideset dana nakon prestanka provedbe takvih mjera.