tužba protiv bih

BiH ni nakon devet godina nije provela presudu 'Sejdić-Finci'

27.12.2018 u 12:47

Bionic
Reading

Provedba presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u slučaju 'Sejdić-Finci' obveza je koju BiH ne može izbjeći i svatko tko to blokira ne želi da da ta zemlja postane članicom Europske unije, upozorili su u četvrtak u Sarajevu Dervo Sejdić, Jakob Finci i član predsjedništva BiH Željko Komšić

Njih su trojica sazvali zajedničku konferenciju za novinare kako bi podsjetili da se navršilo točno devet godina otkako je sud 22. prosinca 2009. donio presudu po tužbi koju su protiv BiH podnijeli njeni državljani Jakob Finci i Dervo Sejdić.

Europski sud je odlučio da su njih dvojica diskriminirani jer im je kao pripadnicima židovske odnosno romske nacionalne manjine uskraćeno pravo kandidiranja za dužnost članova predsjedništva i za zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH.

Diskriminatornim odredbama izbornog zakona BiH je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, zaključio je sud i državu obvezao da izmjeni zakon i ustav.

Vlasti presudu do danas nisu provele iako su to morale učiniti u roku od najviše dvije godine.

U međuvremenu su donesene još tri slične presude koje su potvrdile kako su građani dodatno diskriminirani u izbornom procesu ukoliko se ne izjašnjavaju kao pripadnici određene etničke skupine ili im se pravo da budu birani ograničava temeljem prebivališta u jednom od dva entiteta.

'Devet godina nakon izrečene presude postalo je jasno koje političke snage ne žele implementirati sve četiri presude Europskog suda kako bi se iz ustava izbacila sustavna diskriminacija', kazao je Komšić, ne precizirajući na koga misli.

No, aludirao je na HDZ BiH jer ta stranka inzistira da se kao prioritetno pitanje u sklopu izmjena izbornog zakonodavstva rješi način biranja hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti, odnosno da se zajamči kako će njih birati birači hrvatske a ne neke druge nacionalnosti.

Komšić tvrdi kako je europski sud svojim presudama jasno tražio uspostavu 'stvarnog demokratskog uređenja' i sustava koji će 'svakom građaninu omogućiti pravo da bude biran na bilo koju dužnost', dok bi provdba zahtjeva HDZ-a zapravo predstavljala korak unatrag.

Dervo Sejdić je kazao kako je sramota da se u BiH obilježava neslavna deveta obljetnica neprovođenja jedne presude i smatra da je nužno izvršiti dodatni politički pritisak na one koji je opstruiraju.

'Mogu se samo nadati kako će u nekom idućem mandat u predsjednišvu BiH biti netko tko će biti građanin i zajedno s Komšićem predstavljati sve ljude u BiH bez obzira na etničku pripadnost', istaknuo je Sejdić.

Jakob Finci je kazao kako BiH sigurno ima i većih problema od provedbe jedne presude no one europskog suda su bitne jer su zaustavile BiH na europskom putu.

'EU ne može primiti (u članstvo) kandidata koji ne poštuje Europsku konvenciju o ljudskim pravima', upozorio je Finci dodajući kako je neugodno biti Bosanac u susretima s bilo kim iz Bruxellesa gdje je BiH postala notorna po kršenju ljuskih prava svojih građana.