odbijeni

Sponza (IDS) o državnom proračunu: Radi li se o diskriminaciji građana Istre?

30.11.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a Giovanni Sponza prosvjedovao je u petak jer su Vladini predstavnici 'redom' odbili sve IDS-ove amandmane na predloženi državni proračun za 2019., zapitavši se pritom 'radi li se diskriminacija prema građanima Istre'?

Predložili smo više od devet projekata iz obrazovanja, naši amandmani iznose oko 800 milijuna kuna, što je 0, 6 posto u odnosu na ukupni proračun, no ni jedan nije prihvaćen, požalio see Sponza u saborskoj raspravi o amandmanima.

Učinio je to nakon što je Vlada prihvatila jedan od rijetkih zastupničkih amandmana, onaj HDZ-ovih zastupnika Ljubice Maksimčuk, Pere Ćosića i Marka Šimića kojim se za brodsku osnovnu školu Milan Amruš osigurava 15 milijuna kuna.

"Za jedne imate jedne, za druge druge kriterije, to nije pravedno", istaknuo je i Boris Miletić (IDS), nakon što nisu 'prošli' IDS-ovi zahtjevi da se osigura više državnih sredstava za potrebe škola u Bujama, Puli, Medulinu, društevnog centra u Puli...

Vlada je prihvatila i amandman troje spomenutih zastupnika kojim za potrebe brodskog Sveučilišta država osigurava pet milijuna kuna.

I Goran Maras (SDP) negoduje što Vlada nije prihvatila ni jedan oporbeni amandman. Prihvatila je jedan 'većinski' ali samo onaj definiran u proračunskim projekcijama za 2020. i 2021., tvrdi zastupnik te poručuje kako to "dovoljno" govori da Vlada zapravo ne pokazuje nikakav interes za amandmane, "baš kao ni zastupnici HDZ-a od kojih je samo jedan u sabornici".

"Kvorum je vjerojatno veći oko Bosiljeva, nego u Klubu HDZ-a", izjavio je Maras, 'ciljajući' na činjenicu da je zbog vikenda velik broj zastupnika na putu kući.

Od 217 amandmana, koliko su ih na predloženi državni proračun, podnijeli saborski zastupnici i klubovi, Vlada je u petak prihvatila samo tri.

Sabor u petak raspravlja o amandmanima, o njima će glasovati u ponedjeljak, kada treba donijeti i Državni proračun za 2019.

Ukupni prihodi države iduće bi godine trebali iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna.