TIHIĆ DRAMATIČNO:

'BiH klizi u kaos, nužna intervencija međunarodne zajednice'

09.07.2012 u 17:33

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina klizi u kaos, a jedini način da se izbjegne daljnje pogoršanje stanja je intervencija međunarodne zajednice, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić

U govoru kojega je održao na sjednici glavnog odbora SDA Tihić je ustvrdio kako je očevidno da je nova parlamentarna većina u Federaciji BiH odlučila po svaku cijenu preuzeti vlast i staviti pod svoj nadzor sve značajnije financijske resurse te da to čini uz očevidno kršenje zakona i ustava.

'Čini se da idemo u stanje kaosa i da će se Ured Visokog predstavnika (OHR) ipak morati umiješati i spriječiti da kriza preraste u kaos', kazao je Tihić optužujući za sadašnje stanje Socijaldemokratsku partiju (SDP BiH), Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH i HDZ 1990.

Posebno se obrušio na SDP tvrdeći kako je ta stranka od formiranja nove federalne vlade u ožujku 2011. godine pokušala marginalizirati SDA, ustvrdivši da je uz to na pozicije u vladi i javnim tvrtkama imenovala 'nekompetentne osobe, bez dovoljno stručnog i političkog iskustva ili pak osobe pravomoćno osuđene za nezakonito poslovanje i zlouporabu položaja u javnim poduzećima pa do osoba koje imaju falsificirane doktorate'.

SDA i nova četvoročlana koalicija pred ustavnim sudom FBiH pokrenuli su odvojene postupke zbog navodnog kršenja ustava. SDA je pokrenula postupak jer smatra da je nova koalicija protuzakonito i protuustavno smijenila ranije vodstvo entitetskog parlamenta.
Nova koalicija se pak ustavnom sudu žalila na odluku predsjednika FBiH Živka Budimira da smijeni potpredsjednika entitetske vlade Desnicu Radivojevića nakon što je on iz SDA prešao u SDP BiH. Tihić sada tvrdi kako SDP sada vrši pritisak na ustavni sud blokirajući imenovanje sudaca koji nedostaju.

Ustavni sud ima devet sudaca, no trenutačno je popunjeno tek šest mjesta. Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić, koji je član SDP BiH, odbio je dati suglasnost za imenovanje dva od tri predložena suca, a iz SDA ga optužuju kako se na to odlučio jer SDP ne može kontrolirati te suce.

Tihićeva je procjena kako bi u postojećim okolnostima donošenje odluka na ustavnom sudu moglo potrajati te kako je stoga nužno da OHR iskoristi ovlasti koje ima i suspendira odluke donesene u vladi ili parlamentu bez zakonskog uporišta, a posebice one o imenovanjima novih upravnih odbora velikih javnih poduzeća te RTV Federacije BiH.